Črna lista

Prepovedano za vojvodinjo Kate!

sn
13. 3. 2017, 20.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Čeprav je življenje angleške aristokracije na videz popolno, se morajo njeni člani držati številnih pravil, ki omejujejo njihovo vsakdanje življenje. Obstaja celo seznam besed, ki jih ne smejo nikoli izustiti.

Profimedia
Beseda oprosti v besednjaku aristokratov ne obstaja.

Za vse, ki so na dvor prišli iz običajnih okolij, kot Kate Middleton, je upoštevanje okrnjenega besednjaka še posebej težko.

Kate Fox, strokovnjakinja za angleško kulturo, je zbrala nekaj izrazov, ki jih Kate ne bo nikoli izrekla.

Reuters
Vesela družba, ki nikoli ne hodi na stranišče?!

Stranišče

Čeprav je vojvodinja Kate povsem normalna ženska z normalnimi človeškimi potrebami, ne bo nikoli kot razlog za svojo odsotnost uporabila stranišča. Za ta prostor tudi ne bo uporabila nobenega drugega izraza in se bo preprosto zgolj umaknila.

Oprosti

Če Kate ne bo sledila pogovoru in ne bo slišala, kaj ji je sogovornik rekel, bo to nakazala s preprosto besedo »kaj«. Nikoli ne bo uporabljala vljudnostnih izrazov, kot so oprostite, se opravičujem, oprosti ... To je med višjim slojem v Angliji zelo pogosto, čeprav zaradi tega delujejo zelo nevljudno.

Profimedia
Dame z dvora se pač nikoli ne nadišavijo.

Parfum

Predstavnice kraljeve družine, seveda tudi Kate, ne uporabljajo parfuma, ampak značilno vonjavo.

Dnevna soba

Prostor, kjer se nahaja sedežna garnitura (tudi te besede v kraljevi družini in drugih angleških visokih krogih ne uporabljajo), imenujejo prostor za sedenje, prostor za risanje ... Nikoli pa teh prostorov ne poimenujejo z besedami, ki bi namigovale na počitek.