Brutalne grožnje

Hrvaški evrovizijec: Ubil te bom, prerezal grlo in ti izkopal oči

Manuela Doso
13. 3. 2017, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Jacquesa Houdka (35) je mati narava obdarila z nadpovprečnim glasom ter z zmožnostmi muziciranja, ki jih je Houdek izpilil do perfekcije.

Pixsell/Jurica Galoić
Houdek o prestani zaporni kazni ne daje izjav.

Ima pa pevec, ki bo našo jugovzhodno sosedo predstavljal na Evroviziji 2017 v Kijevu (če se bo v predizboru 11. maja prebil v finale) – po sodniških procesih in pravnomočnih obsodbah sodeč –, skrb vzbujajočo temačno plat življenja.

Škandali in nasilje 

Slavko Kalezić, letošnji črnogorski predstavnik v Kijevu, je pred pričami skoraj pretepel voditeljico, naš Omar Naber je bil obsojen zaradi nadlegovanja, Houdek pa celo zaprt.

Vstopnice na črno

Nekdaj prodoren hrvaški novinar Vedran Strukar, ki se zadnja leta v okviru svojega podjetja ukvarja z odnosi z javnostjo, je bil njega dni »specializiran« za zapisovanje največjih tem in odkrivanje velikih afer tamkajšnjih estradnikov. Strukar je tako objavil članek z naslovom Davčni inšpektorji raziskujejo Houdkovo prodajo vstopnic na črno v vrtcih in šolah. Objava članka je Houdka popolnoma razbesnela, v začetku marca 2008 je novinarju poslal več za vzornika mladih neprimernih sporočil, v katerih mu grozi s smrtjo.

»Ubil te bom, mater ti j****«

Objavljamo izseke Houdkovih SMS-sporočil Strukarju, ki so bili obravnavani v sodnih spisih in katerih vsebine nežno pojočemu pevcu, ki na prvi pogled deluje kot prijazni medo, ne bi pripisali. Svoji žrtvi grozi s »polomljenimi nogami«, da mu bo »zrihtal faco», »izpraskal oči«, »prerezal grlo«, »razbil glavo«, »potrgal zobe«, in nenazadnje z likvidacijo: »Ubil te bom, mater ti j****.«

Obsodbe

Houdek je bil v treh letih trikrat pravnomočno obsojen na zaporno kazen.
Leta 2009 ga je zagrebško sodišče zaradi groženj s smrtjo, ogrožanja varnosti, vulgarnih in podivjanih sporočil Strukarju prvič obsodilo na šest mesecev zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Leto kasneje, 2010, so ga obsodili na tri mesece zapora s pogojno kaznijo leto dni, tretjič – očitno sodne oblasti ni vzel preveč resno in je spor s Strukarjem javno stopnjeval – pa ga je sodnik Općinskega kaznenega suda v Zagrebu Mladen Žeravica v marcu 2012 obsodil na tri mesece zapora.

Menjava rojstnih imen

Po tem je Houdek, od leta 2010 poročen z Brigito Krkač, oče osnovnošolke Sofije in štiriletnega Davida, izginil z estrade za dve leti. Houdek, rojen kot Željko Houdek, se je preimenoval v Jacquesa, prav tako nekateri drugi pevcu najbližji. Žena je iz Brigite Krkač postala Brigitte, potem Bridget Houdek, zdaj večkrat Brigita Houdek, njegov menedžer Mihovil Bek pa je ime spremenil v Michael Beck.

VL
Srd in grožnje pevca dobro poznata tudi nekdanji urednici, novinarki Tonkica Zlački in Dijana Čuljak Šelebaj.

Uspešna vrnitev na estrado v senci sporov

Ob vrnitvi na estrado, pisalo se je konec leta 2014 oziroma januar 2015, se je kot mentor licenčne oddaje hrvaške različice tekmovanja The Voice začel pojavljati vsepovsod in se ponovno zapletel v hud verbalni spor s kolegom, tudi mentorjem v televizijski oddaji, Tonyjem Cetinskim, prav tako znanim po svoji eksplozivni naravi. Pred občinstvom v studiu sta se zmerjala s smrdljivci in hlevskimi živalmi, v tistem času pa je Houdka javno okrcal tudi dalmatinski modni oblikovalec Mario Miše, kateremu pevec menda ni plačal oblačil, ki jih je kreiral zanj.

Glasbenik je kot soavtor posnel spravljivo pesem z naslovom Moj prijatelj, odpel jo je v duetu s samim seboj, v angleškem in italijanskem jeziku. Gre za socialno angažirano vsebino, pevski nagovor pop tenorja in odgovore klasičnega baritona – pogumna poteza, vredna pozdrava. Pa vendar kolegi onkraj Kolpe verjamejo, da Houdek ni rekel zadnje besede.