Glasno negodovanje

Kdo plačuje kraljeve počitnice?

sn
28. 9. 2016, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Medtem ko sta vojvoda in vojvodinja Cambriška William in Kate z otrokoma Georgeem in Charlotte na turneji po Kanadi in žanjeta hvalo za svojo uglajenost, izvrsten videz in izborno garderobo, so nekateri njuni podaniki v Britaniji z njunim obiskom manj zadovoljni.

profimedia
Družinske počitnice ali uradni obisk – Kate je svoji domovini vsekakor v ponos.

Prah je dvigovalo že razporejanje aktivnosti na turneji, zdaj pa se cinizem podanikov angleške krone še stopnjuje: »Potovanje je seveda epsko in res posebno, Kanada je nad kraljevim parom navdušena in, mimogrede, na potovanju zelo garata. Vse to smo že slišali, ko smo spremljali njuno potovanje po Indiji in Butanu. Cambriški svoje počitnice, ki jih plačujejo davkoplačevalci, pač zakamuflirajo v kraljevske obiske in jim dodajo nekaj javnih nastopov,« se glasi eden od nezadovoljnih zapisov.

profimedia
Kate je v Vancouvru blestela v 4000 funtov vredni obleki kreatorja Alexandra McQueena.

Z družino na zraku

Turneja kraljevega para se pravzaprav res odvija kot družinske počitnice: njuni načrti, ki jih delita z javnostjo, so bolj ali manj povezani s turističnimi lokacijami – obisk deževnega gozda in potepanje po družinam prijaznem podeželju, ogled indijanskega rezervata ... »William in Kate se bosta potrudila, da bosta z otrokoma čim več časa preživela na prostem,« je zapisal njun predstavnik za stike z javnostjo. To pa je, seveda, normalno za vsakega, ki se odpravi na počitnice.

»Najbrž bosta posnela fotografije, namenjene podpori Katinega programa za pomoč duševno zaostalim, vendar je najpomembnejše, da se bosta imela lepo. Bomo videli, koliko postankov bo javnih in koliko jih ne bo dovoljeno fotografirati,« so še zapisali nezadovoljneži, ki pa so v primerjavi s tistimi, ki vojvodsko družino obožujejo, v veliki manjšini.