Dobrodošli, visoki gostje

Kraljeva družina na turneji

sn
24. 9. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Danes se je končalo odštevanje dni do začetka turneje vojvode in vojvodinje Cambriške po Kanadi, ki je polnilo stolpce britanskih časnikov, odkar je pred dobrim mesecem Kensingtonska palača obisk uradno napovedala.

profimedia
Viru blizu kraljevega para so razkrili, da se William in Kate tako veselita prvega potovanja z obema otrokoma, kot bi bila tudi sama še otroka.

Največ ugibanj se je ob napovedi turneje nanašalo na otroka, šestnajstmesečno princeso Charlotte in triletnega princa Georgea. Med podaniki britanskega dvora so padale celo stave, ali bosta William in Kate sina in hčer vzela s seboj. Šele ko je bilo uradno sporočeno, da bo na pot odšla celotna štiričlanska družina, vključno z varuško Mario Borallo in frizerko Amando Cook Tucker in desetčlanskim spremstvom, se je podrobneje začelo govoriti tudi namenu in načrtu potovanja.

William in Kate sta Kanado že obiskala pred petimi leti, med njuno vseameriško turnejo kmalu po poroki.

Uradno že na letališču

Prve obveznosti bo kraljeva družina opravila že danes ob pristanku na letališču v Victorii, kjer je ob sestopu z letala načrtovano prvo uradno fotografiranje. Z letališča bodo gostitelji visoke goste popeljali naravnost do vladne palače, ki bo za teden dni postala njihov dom. Medtem ko bosta otroka počivala z varuško v sobanah, bosta William in Kate pred spomenikom kraljice Viktorije pozdravila Kanadčane. Organizatorji pričakujejo množice, saj je mladi angleški kraljevi par v Kanadi izjemno priljubljen.

Tudi v nedeljo bosta otroka ostala z varuško, saj so na urniku dogodki v Vancouvru, ki pa so bolj gospodarske narave, saj vključujejo tudi obiske pristanišča in prizorišča zimskih olimpijskih iger.

Družinski dnevi v naravi

Skrbno načrtovanje

Za program turneje sta poskrbela Kensingtonska palača in ministrstvo, ki skrbi za kanadsko dediščino.

Po prvih dveh, bolj protokolarnih dneh bo družinica skupaj in majhnim otrokom je seveda primeren tudi program. Največ časa bodo namenili opazovanju narave in živali, celo medvedov. Obiskali bodo indijanski rezervat Bella Bella, deževni gozd na obali Pacifika, Kelowno in Haido Gwaii v Britanski Kolumbiji in Whitehorse ter Carcross v Jukonu. Ustavili se ne bodo niti pred deževnim gozdom, ki je dom sivih volkov, grizlijev, morskih levov in kitov. Družina se bo sproščala tudi v Kelowni v dolini Okanagan, največjem mestu ob obali jezera Okanagan, uživali pa bodo na otočju Haida Gwaii, ki ga je lani za enega od najboljših dvajsetih izletov izbral National Geographic.

Za princesko bo prvič

William in Kate sta Kanado že obiskala pred petimi leti, med njuno vseameriško turnejo kmalu po poroki, ko sta večkrat slišala vprašanje, kako se počutita ne medenih mesecih. Takrat sta Kanadčane navdušila, zagotovo pa jih bosta letos še bolj, ko prihajata s svojima ljubkima otročkoma.

Ko sta letos William in Kate obiskala Indijo in Butan, sta otroka ostala doma, starša pa sta večkrat potožila, kako zelo ju pogrešata, zato odločitev, da v Kanado odpotujejo vsi štirje, ni nenavadna. Za princa Georgea bo to sicer že drugi uradni obisk, prvega je opravil pri komaj devetih mesecih, ko je s starši za 19 dni odpotoval v Avstralijo, princeska Charlotte pa bo tokrat prvič odpotovala iz domovine na uradno turnejo.