Pogreša jo

Princ Harry prvič spregovoril o mamini smrti

mv
28. 7. 2016, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Odprl se je Princ Harry je imel komaj 12 let, ko je v tragični nesreči izgubil mamo Diano. Po tem se je zaprl vase in o izgubi ni želel javno govoriti do nedavnega, ko je javnosti prvič priznal, kako se je ob tem počutil.

Profimedia
Mamo je izgubil pri komaj 12 letih, o tragičnem dogodku pa je molčal kar 16 let.

Profimedia
Enaintridesetletni princ nadaljuje dobrodelno delo svoje mame Diane.

Harry je o izgubi svoje mame, ki je umrla v prometni nesreči leta 1997, spregovoril na dobrodelnem dogodku, posvečenem življenju z duševno boleznijo. Priznal je, da se je po mamini smrti povsem zaprl vase in se s tragičnim dogodkom začel soočati šele pred nekaj leti. »Obžalujem, da o tem nisem spregovoril že prej. Pomembno je namreč, da govorimo o stvareh, ki nas mučijo,« je priznal 31-letni princ, ki je želel s svojo gesto pokazati, da življenje z duševno boleznijo ni šibkost, ampak pogum, ki ga oboleli dokazujejo vsak dan sproti.

Duševne bolezni niso slabost

Dodal je, da se lahko vsak v nekem obdobju v svojem življenju sooči z duševnimi težavami. »Če imaš službo, denar, družino in hišo, mnogo ljudi misli, da ti v življenju nič ne manjka,« je povedal Harry in izpostavil, da duševne bolezni prizadenejo tudi znane osebnosti, izjema niso niti člani kraljeve družine. »Nič ni narobe s tem, da trpite, a o tem je treba govoriti. Ne gre za slabost, slabost je, če imate problem, a o njem molčite,« je dodal Harry, ki spomin na mamo ohranja tudi s tem, da nadaljuje njeno delo na dobrodelnem področju.

Potlačena čustva in depresija

Mlajši sin princese Diane se je z izgubo mame spopadal na svoj način in kot najstnik poskrbel za kar nekaj škandalov, ki so razjezili njegovo babico, kraljico Elizabeto, a vse to je bil le odraz njegove bolečine ob izgubi mame. Trpel je tudi za depresijo, podobno kot njegova mama, ki je o svojih težavah z duševnim zdravjem leta 1995 spregovorila za nacionalno televizijo. V enourni oddaji, ki je prvič javno razgalila intimno življenje kraljevske družine, je priznala, da se bori z depresijo in bulimijo ter da se na dvoru počuti zelo osamljeno.