Tomaž Škvarč Lisjak,

Izziv so mu idrijski žlikrofi

ip
4. 9. 2016, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tomaž Škvarč Lisjak, zmagovalec šova Gostilna išče šefa, se je po zmagi preizkusil na različnih področjih, od vodenja lastne restavracije do kuhanja v drugih.

Arhiv Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija
Poleg tradicionalnih načinov serviranja kuharji radi odkrivajo inovativne načine. Idrijski žlikrofi so izziv tudi za Tomaža.

Arhiv Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija
Današnji časi v gostinstvu so izredno zahtevni, zadovoljiti gosta je vedno težji izziv.

Tomaža, ki je srednjo gostinsko šolo obiskoval v Tolminu, je po ločitvi pot znova pripeljala na severno Primorsko, kjer soustvarja kuhinjo Hotela Cerkno. Zanimajo ga tako vodenje restavracije kot kuhanje in ustvarjanje novih jedi. Današnji časi v gostinstvu so izredno zahtevni, zadovoljiti gosta je vsakdanji in vedno težji izziv. Tako je vloga kuharja nadvse pomembna pri oblikovanju ponudbe. Tomaž si predvsem želi priložnosti, kjer ima kuhar proste roke za ustvarjanje mojstrovin za štedilnikom, da lahko pokaže ustvarjalnost z dovršenimi krožniki. 

Idrijski žlikrofi

Tako na delovnem mestu spoznava jedi idrijsko-cerkljanskega okolja, ki mu predstavljajo nove izzive. Ena najbolj razpoznavnih jedi so prav idrijski žlikrofi. Ponujajo obilico možnosti, kako jih pripraviti in ponuditi: kot toplo predjed, kot prilogo k mesni jedi ali kot samostojno jed z različnimi omakami. Poleg tradicionalnih načinov serviranja kuharji radi odkrivajo tudi inovativne načine.

Idrijski žlikrofi so izziv tudi za Tomaža. Nove okuse, ki jih je združil v inovativne načine serviranja idrijskih žlikrofov, je ljubiteljem te slovenske jedi predstavil tudi na kulinarični prireditvi Praznik idrijskih žlikrofov na zadnjo avgustovsko soboto v Idriji.

Arhiv Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija
Sladka čipka je del sladke gostinske ponudbe, za katero je poskrbel Tomaž.