Intervju

Tabu je ena velika karizma

Sonja Javornik
4. 9. 2016, 13.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pred poletjem je skupina Tabu izdala nov album z naslovom Nabiralka zvezd, ki je že prepričal stare oboževalce, čeprav se skupina tokrat predstavlja z novo pevko Evo. Eva je pravzaprav s skupino že leto dni, tako da so se do zdaj že privadili drug na drugega.

Sašo Papp
Pred dobrim letom se je priljubljeni skupini Tabu pridružila Eva Elena Beus.

Tabu se je prvič predstavil z novo pevko na koncertu lanskega aprila v Novi Gorici. Eva je takrat požela nepričakovan močan aplavz ter lepo in nepozabno dobrodošlico, povedo člani. Temu so sledili odmevni koncerti, festivali in številni nastopi. Začetek letošnjega leta je bil za skupino Tabu precej delaven, saj so izdali nov singel in videospot za skladbo Do kosti. Sledili so snemanje, vaje, promocija in težko pričakovan izid nove plošče Nabiralka zvezd, ki se je zgodil sredi letošnjega aprila ...

Kako je nastala nova plošča? Ste pesmi pisali po tem, ko ste že vedeli, kdo jih bo pel?

V vsakem trenutku obstaja neka količina idej, ki se sprehaja po naših možganih. Največ pa se zgodi, ko se začne aktivno ustvarjati album. Predvsem besedila in aranžmaji. To smo počeli to leto.

Kako to, da ste se sploh odločili za celoten album, ko pa smo v časih, ko se to ne izplača več?

Ker ga radi primemo v roke, odpremo, povonjamo in pazljivo vstavimo v CD-predvajalnik. (smeh) To je ritual. Še vedno imamo radi fizične oblike, čeprav se časi zelo spreminjajo.

V kratkem bo zasedba bolj podrobno predstavila zadnji album Nabiralka zvezd.

Katera pesem na albumu vam je najbolj všeč?

Tino zamenjala Eva

Jeseni 2014 so se vse pogosteje kazala nesoglasja med pevko Tino in ostalimi člani skupine. Tina je nato zaradi nepremostljivih razlik v razmišljanju o delovanju benda in vse večje želje po samostojnih projektih sporazumno zapustila Tabu. Marca 2015 so tabujevci našli novo "samičko". Bendu se je pridružila Eva Elena Beus. 

Vedno tista, ki jo trenutno poslušamo. Na to vprašanje ne more biti drugega odgovora, saj na plošči ni skladbe, ki nam ne bi bila všeč.

Kako se na nove skladbe in novo pevko odziva občinstvo?

Občinstvo je sprejelo naš koncept, in to presenetljivo dobro. Tabu je ena velika karizma, to so naše skladbe, ta neskončna odrska energija, ki potegne vsakogar. Lahko bi rekli, da se ni spremenilo praktično nič. Vsaj tako se nam je zdelo na prvih koncertih, ko je k nam prišla Eva. Ljudje radi poslušajo našo glasbo in radi hodijo na naše koncerte, saj vedo, kaj jih čaka.

Ali pripravljate kak večji koncert z Evo?

Jeseni bomo bolj podrobno predstavili album, ko bomo organizirali tudi večji koncert v prestolnici. Zdaj smo dobro zasedeni s poletnimi festivali, tako da nas čaka dolgo vroče poletje.