Nočna mora

Nekdanji mož nagnal Natalijo in njunega sina z avtizmom, sedaj jo vlači po sodiščih

J.P.
13. 5. 2016, 09.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Bila je med desetimi najlepšimi ženskami tega sveta. Poročila se je z znanim odvetnikom, njeno življenje je bilo kot iz pravljice. Danes je ločenka in mati avtističnega dečka.

Natalija trdi, da je Ognjanoviću takoj po razsodbi dala vedeti, da lahko sina vidi, kadar hoče.

Ljubezenska zgodba nekoč najlepšega beograjskega para je bila leta 2007 okronana s poroko. Natalija Mihić je zasijala na straneh Playboyja, Dragoslav Miša Ognjanović pa je bil advokat, ki se je moral otepati strank. Zagovarjal je Slobodana Miloševića in bil kandidat za poslanca stranke SPS (Socialistična partija Srbije). Paru se je po dveh letih zakona rodil sin.

Izseljena iz stanovanja

»Rodil se je zdrav, a smo po 14 mesecih opazili, da je drugačen. Diagnoza: neharmoničen razvoj z elementi avtizma,« je povedala Natalija. Takrat se je njuna zakonska zveza znašla v krizi. Razšla sta se septembra 2010, Ognjanović se je izselil iz njunega doma. »V naslednjih mesecih me ni niti vprašal, kako živiva. Na predvečer božiča je sporočil, da se morava izseliti. Na božični večer je v stanovanje poslal dve svoji stranki. Zagrozila sta mi, da morava iti … In sva šla. Pol leta sem potrebovala, da sem ga prepričala, da naju spusti nazaj v stanovanje,« je povedala Natalija.

Dragoslav Miša Ognjanović

Sinovo zdravje je bilo vse slabše. Nove diagnoze so se kar kopičile. »Kazati je začel znake agresije. Zdravniki so mi rekli, da ne bo spregovoril, da bo imel omejene gibalne sposobnosti in da bo težko nadzoroval impulzivno vedenje. Vseeno sem s pomočjo strokovnjakov vzgojila dečka, ki govori, tudi angleško, in plava,« je dejala in priznala, da njegov socialno-čustveni razvoj ni ravno optimalen.

Obrnil jima je hrbet

Moža, s katerim je takrat formalno še bila poročena, obtožuje, da jima je obrnil hrbet. »Tri leta ni prišel obiskat sina. Ni nama pomagal finančno, otrok ni imel zdravstvene kartice. Prodala sem vse, da sem naju lahko preživljala,« trdi Natalija.

Zahteva za razvezo je bila vložena leta 2014. Sodišče je odločilo, da mora Ognjanović plačevati preživnino in zdravstvene stroške sina, tega pa lahko videva dvakrat na teden, a zaradi bolezni le v prisotnosti matere. Po šestih mesecih bi se lahko videvala brez mame, je odločilo sodišče, da bi lahko vzpostavila svoj odnos. Natalija trdi, da je Ognjanoviću takoj po razsodbi dala vedeti, da lahko sina vidi, kadar hoče. A jo je čakal hladen tuš. »Od 70 ur, kolikor naj bi jih od septembra 2014 do januarja 2015 v skladu s sodbo preživel s sinom, jih je le 18. Zadnjič marca lani. Kljub temu je sodišče zaprosil, da bi lahko sam preživljal čas s sinom,« je povedala Natalija.

Strokovni izvedenci so sicer priporočili, da se oče in sin videvata sama, vendar pa Natalija teh mnenj ne priznava, češ da je komiteju načelovala Slavica Đukić Dejanović, direktorica psihiatrične klinike Laza Lazarević in stara znanka Ognjanovića iz stranke SPS. Kot je dejala Natalija, je Ognjanović tudi na teh 'zaslišanjih' več kot o odnosu s sinom govoril o nekdanji ženi. »V pogovorih s strokovnjaki je žalil mene in moje starše,« je dejala in zatrdila, da je sinovo počutje od začetka sodnega postopka še slabše – zaradi stresa menda redno udarja z glavo ob zid.

Verjame, da se bodo pravilno odločili

Vseeno je prepričana, da bo srbsko sodstvo očetovemu slovesu navkljub odločilo v prid otroka. »Hočem le, da je v času, ki ga skupaj preživljata oče in sin, prisotna strokovna oseba, dokler se sin ne navadi nanj,« je za konec še povedala Natalija.