Zabava

Hrana za spomine Andreja Šifrerja

Alesh Maatko
18. 4. 2016, 20.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Naš priljubljeni glasbenik Andrej Šifrer, ki svoje albume po navadi snema zunaj Slovenije in je kot edini slovenski glasbenik snemal v znamenitem studiu na Abbey Road v Londonu, kjer je snemala skupina The Beatles, tokrat glasbeno ustvarja v Kaliforniji.

Osebni album
Andrej Šifrer z gospel pevkami Sue, Marée in Sandy v House of Blues

Andrej Šifrer snema pri uspešnem producentu in klaviaturistu Stevu Woodu pesmi za novi, že 15. album, s katerim bo prihodnje leto obeležil 40-letnico glasbenega ustvarjanja.

Osebni album
Kenny Loggins je znan tudi po uspešnicah Footloose in Danger Zone. Pohvali se lahko z več kot 20 milijoni prodanih plošč.

Tokrat dneve preživlja v studiu, pri ustvarjanju pa sodelujejo legende svetovnega slovesa ali pa njihovi najožji sodelavci. Na primer Kenny Loggins, ki je znan tudi po uspešnicah Footloose in Danger Zone ter se lahko pohvali z več kot 20 milijoni prodanih plošč. Njegov vokal lahko slišimo tudi v Šifrerjevi pesmi Kora – Ptica iz nebes. Prijetno srečanje, prvo po 20 letih, je imel Andrej tudi s prijateljem in občasnim kitaristom v skupini Jacksona Browna Richardom-Richiejem Stakolom. Nepozabne tri dni je Andrej doživel v družbi sina Steva Wooda, Nata Wooda, jazz glasbenika nove generacije, ki je na koncernih izjemno priljubljen. "Ker je zelo podoben Putinu, skoraj vsak dan to sliši," doda Šifrer. Kitarist Mike Hamilton, ki je prišel kar z osmimi kitarami, se mu je pridružil pri nastajanju treh novih pesmi.  

Osebni album
Naš glasbenik med drugim, kot dopušča čas, koncertira po Ameriki.

Privilegij

"Ustvarjati v takem glasbenem okolju je privilegij in navdih," priznava Andrej. Vsa družina Wood je namreč povezana z glasbo, poje tudi Stevova žena Beth, z glasbo pa sta prepletena tudi oba sinova. "Pri nas se ves čas poje in igra," dogajanje opisuje Andrej, ki mu v Ameriki res ni dolgčas. Woodovi so Andreja za en mesec "posvojili" in mu poleg studijsko-producentskih uslug posojajo enega od svojih avtomobilov, da se lahko svobodno giblje po terenu južne Kalifornije.

Koncert

Na povabilo Davida Clarka, kitarista iz Los Angelesa, ki obožuje Slovenijo, je užival na koncertu gospel skupine Firm Soundation v znameniti House of Blues v Anaheimu, ki je ob Disneylandu in predstavlja prestižno lokacijo za vsakega izvajalca. David je v sicer večinoma temnopolti zasedbi eden redkih belcev, kar pomeni, da se njegov talent ceni v glasbeno najbolj zahtevnih krogih. Tokrat so se na koncert odpravili družinsko, Beth in Steve Wood, njun sin Jimmy s svojo simpatično zaročenko filipinskega rodu Irish, in seveda Andrej, ki jim je celo stvar zakuhal.

Osebni album
Na povabilo Davida Clarka, kitarista iz Los Angelesa, je užival na koncertu gospel skupine Firm Soundation v znameniti House of Blues v Anaheimu.

Sproščeno

Nedeljski gospel nastop je povsem drugačen od običajnega koncerta, saj je v ceno vstopnice vključeno tudi slastno kosilo, sedi se za mizami, in ko se zastor dvigne, začne z odra bruhati ogenj najboljših gospel in rhythm & blues komadov, kar si jih lahko predstavljamo. Vzdušje je sproščeno, ljudje prepevajo, ploskajo, vstanejo in se gibljejo v ritmu in petju raskavih, pa spet nežnih črnskih glasov. Vodja pevske druščine, ki se je predstavil kot Ray, povabi ljudi k duhovnemu trenutku, nato pa celo omizje vstane in mu s pesmijo sledi do energičnega konca.

Slovenska pesem

David Clark je z Andrejem že večkrat sodeloval, bil je gost na njegovih nastopih pred več kot desetimi leti. Nedolgo nazaj, ko je Šifrer potreboval temnopolte glasove za njegovo pesem Kje je Leon Lebar?, pa je poklical prijatelja v Los Angeles. Ta mu je preskrbel tri "soul sisters" in vokale so posneli v lokalnem studiu, kar pomeni, da se gospel pevke z Andrejem sploh še niso srečale. A le do te nedelje, ko so si padli v objem kot stari znanci. Andrej jim je kot pozornost prinesel parfume iz Slovenije in se jim zahvalil za njihovo čudovito petje na posnetku. Sue, Marée in Sandy so se družile z Andrejevo ekipo še dolgo po koncertu, David pa je Andreja povabil na oder in v House of Blues se je slišala slovenska pesem o prijateljstvu.

Osebni album
Prijetno srečanje je imel Andrej Šifrer še s prijateljem Richiejem Stakolom.