Zabava

Vez, ki je močnejša od narave

alesh.maatko@svet24.si
28. 7. 2015, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Čeprav se je moral osrednji domači tehno festival letos pred hudo uro umakniti z idilične jase pri Opatjem selu v športno dvorano, bo šel v anale po najmočnejšem programu do zdaj in 12-urnem afterju, ki je tehno pleme le popeljal tudi v naravo.

Klemen Batagelj

Sedma izdaja ECO festivala, ki nadaljuje skoraj dvajsetletno tradicijo poletnega rejvanja na Krasu, je ponudila najbolj ambiciozen program do zdaj. Ta bi bil še bolj pisan, če ne bi (že tretjič zapored!) ponagajalo vreme, a tudi v dvoranski izvedbi je ECO festival projekt, ki si zasluži pozornost največjih domačih medijev in širše javnosti, saj je ob promociji glasbe pomemben tudi kot soustvarjalec turistične ponudbe na Primorskem.

OB BOKU VELIKIH, A SAMOSVOJ

Klemen Batagelj

V okviru festivalsko cvetoče jadranske regije ECO izstopa kot največji lokalno produciran tehno festival, ki privablja občinstvo iz celotne regije in vse Evrope, v iskanju niše med nemškimi, italijanskimi, ameriškimi in angleškimi projekti pa je ob ponujanju vseh odtenkov tehna še posebno priljubljen med ljubitelji trših ritmov. V tej kategoriji so letos izstopali The Advent vs. Industryalizer, Fernanda Martins, Pet Duo, Instigator, DJ Link, domačini Gumja, Lexis, Veztax in Reaky, ob močnem pirenejskem zastopstvu (David Moleon vs. Horacio Cruz, Cesar Almena vs. Nuke, Carol Fairy) pa velja posebno izpostaviti simpatično Ukrajinko Mariko Rosso, ki je bila med nosilci prvega večera, kot gostja presenečenja pa je nastopila še na epskem 12-urnem afterju, ki je ECO pleme v nedeljo končno popeljal tudi v idilično naravo.

ZVEZDE SVETOVNEGA RANGA

Klemen Štular

Med glasbene presežke, s katerimi je postregel letošnji ECO, spadajo tudi nastopi treh didžejev, ki se jih ne brani noben festival. Nosilca prvega večera, ameriškega pionirja Jeffa Millsa, regionalno občinstvo še posebno ceni kot vzornika prve generacije naših tehnomojstrov. Sicer dokaj vase zaprti umetnik se je na Goriškem zelo sprostil, v poslušanje pa ponudil svoj klasičen detroitski set brez najmanjše napake. Tudi gremijevec in eden od narekovalcev trendov v tehnu, Dubfire, se v naše kraje rad vrača, glasbo pa povezuje z raziskovanjem slovenskih vin in lokalne kulinarike. Sam Paganini pa je eno tistih imen, ki jih je ECO ponudil v sekciji prihajajočih junakov, saj je »italijanski žrebec« eno najhitreje vzpenjajočih se imen tehno scene.