Slovenija

Hrvaška diplomacija zadržana ob izbiri novega slovenskega arbitra

sta/mv
28. 7. 2015, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaška bo še naprej spoštovala vsa pravila mednarodnega prava in mednarodnih sodnih postopkov, so za STA pojasnili na hrvaškem zunanjem ministrstvu. Tako so se odzvali na imenovanje novega slovenskega sodnika arbitražnega sodišča ter na današnje sporočilo Evropske komisije o zapletih pri izvajanju arbitražnega postopka.

Twitter

Na sedežu hrvaške diplomacije so potrdili, da so seznanjeni z današnjo izjavo tiskovne predstavnice Evropske komisije Mine Andreeve, kot tudi z novico, da je Slovenija imenovala predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama za novega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško.

"Spominjamo na ponedeljkove izjave (hrvaškega) premiera (Zorana) Milanovića, da bo Hrvaška izvajala svoje korake po relativno natančnih pravilih mednarodnega prava, ki jih bomo spoštovali, kot smo vedno spoštovali vsa pravila mednarodnega prava in mednarodnih pravnih postopkov," so z Zrinjevca odgovorili na vprašanja STA.

Hrvaški radio danes ocenjuje, da so se z izbiro francoskega pravnika Abrahama potrdila medijska ugibanja, da bo slovenska vlada imenovala uglednega mednarodnega sodnika, ki naj ga Hrvaška ne bi mogla zavrniti.

Tako naj bi Ljubljana skušala prepričati Hrvaško in Evropsko komisijo, da je arbitražni postopek treba nemoteno nadaljevati kljub razkritim nepravilnostim v delovanju Abrahamnovega predhodnika Jerneja Sekolca, ki je postavil pod vprašanj neodvisnost in nepristranskost sodišča, dodaja radio.

Z Evropske komisije so pred tem sporočili, da razumejo skrbi Hrvaške, vendar pa popolnoma podpirajo arbitražni postopek. Obenem so poudarili pomen arbitražnega sporazuma za pravno varnost na obeh straneh.

Tiskovna predstavnica komisije Andreeva je že v ponedeljek dejala, da "komisija podpira delo arbitražnega sodišča in verjame, da bodo pravila, ki sta jih državi sprejeli za njegovo delovanje, spoštovana".

Hrvaška je v ponedeljek napovedala odstop od arbitraže, s celotno zadevo pa je konec prejšnjega tedna seznanila tudi Evropsko komisijo in arbitražno sodišče. V Zagrebu so za sredo in četrtek sklical izredno sejo sabora, na kateri bodo obravnavali predlog Banskih dvorov o umiku Hrvaške iz arbitražnega postopka.