Zabava

Rudi Bučar o istrski dečvi, ki rada poskakuje

Alesh Maatko
11. 3. 2015, 10.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Rudi Bučar je zadnje tedne vzbujal kar nekaj pozornost s skladbo Izola, a je to obdobje napetosti sklenil z novim albumom Konǝc.

Marko Vavpotič/Media 24

Vsi tisti, ki zadnje čase spremljajo Rudija Bučarja, vedo, da si skozi glasbeno ustvarjanje prizadeva ohranjati istrsko kulturno dediščino, ne nazadnje pa jo želi še približati mlajšim generacijam. Kot je zanj značilno, prireja istrske ljudske skladbe in piše avtorske v duhu istrske glasbe, ki je dialektalno bilingvistična.

Marko Vavpotič/Media 24

Del tega je tudi nov dvojni album Konǝc, ki zajema skupek folk skladb, med katerimi so v zadnjih letih mnoge že našle pot do občinstva tako v obliki singlov kot tudi v živih izvedbah na koncertnih odrih. Album, ki so ga med drugim soustvarjali še glasbeniki, kot so Janez Dovč, Goran Krmac, Mitja Bobič, David Morgan, Boštjan Grabnar, Robert Pikl, Anže Langus Petrovič, Jure Rozman ter drugi, vključuje skladbe Šaltinka, a katero se je predstavil na letošnji EMI, skladbo Ti, s katero je zmagal na Slovenski popevki 2014, in Sen znala jes, zmagovalko z Melodij morja in sonca 2014.

Marko Vavpotič/Media 24

Poleg avtorskih skladb je na zgoščenki še nekaj priredb istrskih ljudskih napevov, medtem ko druga zgoščenka zajema skladbe a capella v istem slogu, ki so v preteklem letu že izšle na albumu Kantajmo, katerega izvajalci so člani zasedbe Kvartet 7 Plus. Ob tej priložnosti Rudi še posebej izpostavlja pesem Šaltinka, s katero se je na povabilo organizatorjev predstavil na EMI 2015.

Marko Vavpotič/Media 24

»Skladbo sestavljajo elementi istrske ljudske glasbe tako v besedilnem smislu kot tudi, kar se lestvice in izbire instrumentov tiče. Sočasno so vanjo vpete primesi balkanskega ritma in italijanskega kabareja. Skratka, gre za zelo energično skladbo,« pove Rudi, ki je v superfinalu EME osvojil častno drugo mesto.