Svet

Šef srbske diplomacije danes uradno v Zagrebu

STA / T.C.
11. 3. 2015, 10.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Podpredsednik srbske vlade in šef diplomacije Ivica Dačić bo danes na uradnem obisku v Zagrebu pri hrvaški kolegici Vesni Pusić. V središču pogovorov bodo prizadevanja za izgradnjo čim boljših dobrososedskih odnosov kot tudi načini za reševanje odprtih vprašanj, ki že vrsto let obremenjujejo odnose med Zagrebom in Beogradom.

Arhiv Svet24
Ali Vesna...

Pusićeva pričakuje dogovor o reševanju nekaterih odprtih humanitarnih vprašanj, kar bi predstavljalo premik v smeri stabilizacije odnosov s Srbijo.

V torkovem pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 je Pusićeva dejala, da ima v mislih primer hrvaškega državljana Veljka Marića, ki so ga srbske oblasti prijele pred leti na podlagi svojega zakona o pristojnosti za sojenja za vojne zločine, ki so bili storjeni kjerkoli na območju nekdanje Jugoslavije.

Zaradi spornega srbskega zakona so na Hrvaškem že večkrat zagrozili, da bodo ovirali Srbijo na poti v Evropsko unijo.

Arhiv Svet24

Pusićeva je znova izpostavila, da je ključni pogoj za izboljšanje odnosov med državama reševanje usode več kot 1500 pogrešanih oseb iz vojne, med katerimi je večina hrvaških državljanov, ter kaznovanje odgovornih za vojne zločine. Hrvaška si želi več pravic za svojo manjšino v Srbiji, odprto je tudi vprašanje meddržavne meje ob Donavi.

Dačić je napovedal, da potuje v Zagreb z namenom, da bi naredili korak naprej v odnosih med državama in napovedal tudi pogovore o evropskih integracijah.

Pred srečanjem s Pusićevo bosta Dačića ločeno sprejela predsednik sabora Josip Leko in premier Zoran Milanović. V popoldanskih urah je predvideno še srečanje s predsednico države Kolindo Grabar-Kitarović.

Dačićev obisk v Zagrebu je bil načrtovan za lanski november, a so ga odpovedali zaradi ohladitve odnosov med državama po izjavah haaškega obtoženca Vojislava Šešlja o Hrvaški, od katerih se uradni Beograd ni ogradil.

Arhiv Svet24