Črna kronika

Moška pogrešana zaradi spodletele likvidacije?

M.R.
11. 3. 2015, 09.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Svojci že dva meseca pogrešajo Branka Katušiča in Branka Mrakovića iz Zagreba, ki sta se v začetku januarja odpravila na poslovno pot v Prago, njun zapuščeni avtomobil pa so policisti našli na vzhodu države, ob češko-poljski meji. Sta se ob propadli likvidaciji Indijanec in Đoli ujela v lastno past?

Zagrebčana, 51-letni BrankoKatušič in leto starejši BrankoMraković sta se 10. januarja v zgodnjih jutranjih urah odpravila na poslovno pot v Prago, od tam pa se še vedno nista vrnila. Je njuno izginotje povezano z eksplozijo, ki je istega dne popoldan odjeknila v stari meščanski vili na vzhodu Češke, v majhni vasici z vsega 25.000 prebivalci?

nestali.hr

Branko Katušić, alias Indijanec, upokojeni časnik posebnih enot hrvaške vojske

Branko Katušić, v svojem krogu znan kot Indijanec, je upokojeni častnik posebnih enot hrvaške vojske, soimenjak Mraković, ki ga prijatelji in znanci kličejo Đoli, pa lastnik avtomehanične delavnice v Zagrebu. Svojci so ju, potem ko se je za njima izgubila vsaka sled, prijavili kot pogrešana, češka policija pa je njun zapuščeni avtomobil našla kakih 300 kilometrov vzhodno od Prage, poroča Jutranji list.

Najdba njunega zapuščenega jeklenega konjiča je kajpak dala nov veter v jadra preiskavi izginotja, in sicer kaj sta Indijanec in Đoli počela ob češko-poljski meji, v kraju Novy Jičin, kjer je istega dne, ko sta se onadva odpravila iz Zagreba v Prago, eksplozija plinske jeklenke porušila del stare meščanske vile.

Vila je sicer v lasti 52-letnega hrvaškega državljana G. B., ki prav tako prihaja iz Zagreba, zato preiskovalci domnevajo, da so se možje poznali.

nestali.hr

Branko Mraković, alias Đoli, lastnik avtomehanične delavnice v Zagrebu

V kritičnem času je bil G. B. v avtomobilu, parkiranem na dvorišču pred vilo, v eksploziji pa se je laže poškodoval. Kot še piše Jutranji list, je G. B. hrvaškim policistom že dolgo znan kot tesen prijatelj »kralja poker avtomatov« Vjeke Sliška, ki je bil leta 2001 umorjen v središču Zagreba, poslovne poti pa so ga pogosto vodile prav na Češko.Gasilci po eksploziji izpod ruševin sicer niso izbezali kakšnih trupel, zdaj pa preiskovalci njuno izginotje povezujejo prav s tem dogodkom. Po eni od teorij, ki jih navaja Jutranji list, sta Katušić in Mraković poskušala likvidirati lastnika vile, a se je zapletlo in sta ob eksploziji ostala ujeta pod ruševinami.