Zabava

Sašo Avsenik: Dedek se super drži

A.M.
26. 11. 2014, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ustanovitelj svetovno znanega Ansambla bratov Avsenik danes praznuje častitljivih 85 let. Legendarni Slavko Avsenik se je namreč rodil 26. novembra 1929.

Glasba je tako Slavka kot njegovega brata Vilka spremljala že v otroških letih, čeprav sprva nad diatonično harmoniko ni bil preveč navdušen. Po očetovi želji so leta 1936 ustanovili družinski orkester. Kaj kmalu je nastal Trio Slavka Avsenika, s pomočjo brata Vilka pa so se preimenovali v Gorenjski kvartet.

Arhiv Svet24

Ko se jim je pridružil kitarist Lev Ponikvar, je nastal Gorenjski kvintet oziroma Kvintet bratov Avsenik, ki je kaj hitro postal prepoznaven v Evropi. V šestdesetih letih se je ansambel odločil za poklicno glasbeno pot, v sedemdesetih pa se je podal na turnejo po ZDA in Kanadi. Od leta 1953, ko je Slavko Avsenik zložil prvo avtorsko skladbo V planinski koči, pa do leta 1991, ko se je teh nabralo že več kot 700 – med drugim tudi znamenita Na Golici –, je ansambel izdal pesmi na več kot 120 nosilcih zvoka, od tega je bilo 33 zlatih plošč.

Arhiv Svet24

A to še ni vse. Po svetu imajo Avseniki prodanih več kot 31 milijonov plošč in kaset. Pohvalijo se lahko z več kot 10.000 posnemovalci in s 150 klubi ljubiteljev Avsenikove glasbe, Slovenski etnografski muzej pa je Avsenikovo glasbo vpisal med slovensko nesnovno oziroma duhovno kulturno dediščino.

Žiga Culiberg, Mediaspeed

Avsenikovo tradicijo danes nadaljujeta Slavkov sin Gregor in vnuk Sašo Avsenik. Sašo, ki navdušuje v Ansamblu Saša Avsenika, je pred kratkim poslušalcem Radia Veseljak izdal tudi, kako se počuti dedek Slavko. »Drži se super! Gledam ga, kako je motiviran, kako lepe melodije ustvarja za nas, vsak dan nam napiše kakšno novo skladbo, in zdi se, da ga prav nenehen stik z glasbo in delo držita pri močeh,« je ponosno zaključil vnuk legendarnega Slavka Avseniku, ki mu v uredništvu želimo še mnogo zdravja.