Zabava

Jose Carreras po osmih letih spet na opernem odru

STA/M.J.
28. 4. 2014, 14.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Španski tenorist Jose Carreras se je po osmih letih vrnil na operni oder. V Bilbau na severu Španije je v soboto zvečer pel naslovno vlogo na premieri nove opere El Juez (Sodnik) avstrijskega skladatelja Christiana Kolonovitsa. Katalonsko občinstvo v Teatru Arriaga je bilo navdušeno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters

Opera tematizira "ukradene otroke", ki so jih vzeli staršem v času Frankove diktature (1939-1975).

Carreras s pravim imenom Josep Maria Carreras je eden najbolj znanih tenoristov na svetu. V Barceloni rojeni pevec je posebej znan po vlogah v Verdijevih in Puccinijevih operah.

Leta 1987 so mu diagnosticirali levkemijo. Resno bolezen je uspel premagati po presaditvi kostnega mozga. Leta 1988 je ustanovil po sebi poimenovano fundacijo za zbiranje sredstev za boj proti levkemiji.

Širšo prepoznavnost je dosegel z nastopom na svetovnem prvenstvu v Rimu leta 1990, ko je s Placidom Domingom in že pokojnim Lucianom Pavarottijem nastopil pod "znamko" Trije tenorji. Nekajkrat je gostoval tudi v Sloveniji ter z radijskimi simfoniki posnel ploščo s priredbami popularnih italijanskih in latinskoameriških pesmi.