Zabava

Zakaj gredo znani Slovenci po kruh v tujino?

Mojca Vakselj
27. 4. 2014, 18.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Presenečeni smo bili, ko smo začeli raziskovati, koliko znanih Slovencev je šlo v zadnjih tridesetih letih s trebuhom za kruhom vsaj čez mejo, če že ne na drugi konec sveta. Ja, saj vemo. Povsod berete o recesiji in res ne želite o tej tegobi poslušati tudi na teh straneh, a naj vas potolažimo. Ta članek ne govori o recesiji, temveč o ljudeh, ki so se z iskanjem prave priložnosti v karieri spopadli na svoj način – odselili so se v tujino in vsak na svoj način pustili pečat v novem okolju.

Aleksander Mežek je bil eden prvih znanih Slovencev, ki je iz svojega gorenjskega raja Žirovnice pobegnil še v času Jugoslavije. Leta 1968 je takrat 20-letni pevec v Zagrebu srečal svojega idola Cliffa Richarda in se leta 1974 po služenju vojaškega roka na povabilo angleške založbe Word preselil v London. Leto pozneje je v Sloveniji izdal svojo prvo ploščo Siva pot, od takrat naprej pa njegova kariera ves čas, vse do danes, poteka vzporedno tako v Sloveniji kot tudi v Veliki Britaniji. Lahko bi rekli, da je Aleksandru uspelo združiti najboljše z obeh strani, podobno zgodbo pa deli tudi publicist, pisatelj in zadnje čase navdušen slikar Brane Kastelic. Pred skoraj tridesetimi leti se je z ženo Nevenko, tako kot Mežek, preselil v London, kjer je nekaj let delal na BBC-ju, poznamo pa ga predvsem kot dopisnika iz Londona, ki s svežimi informacijami z Otoka seznanja gledalce največje slovenske komercialne televizije. »Bolj kot to, zakaj sem se odločil, vem to, da se nisem odločil zato, ker bi mi bilo kaj hudega ali slabega v Sloveniji, ko je bila še del SFRJ. Prav tako nisem šel 's trebuhom za auspuhom'. Skratka, ni me privlačil gnili kapitalizem, ki se je res izkazal za gnilega vsepovsod, tudi – kakšno naključje! – v moji zdajšnji in nekdanji domovini. To je bila predvsem zelo osebna odločitev, po malem pa tudi poklicna. V bistvu sem si najbolj želel prekiniti približno desetletni žur, ker mu nisem videl konca. In početi nekaj novega in drugačnega. In pokazati Nevi, s katero sem se poročil dan pred odhodom v Britanijo, da sem se zresnil in da si želim z njo ustvariti družino,« nam je zaupal Brane in dodal, da se slabosti tega, da je zapustil Slovenijo, zaveda bolj kot prednosti. »Vse moraš začeti znova, na novo, in ni bilo lahko, to vem, zlasti prva leta in, ironično, zadnjih nekaj let, ko je začel kapitalizem, ki se mi res vse bolj gnusi, pokati po šivih, tukaj in tam. Največja prednost, vsaj zame, je … spet … v osebnem življenju. Živim mirno anonimno družinsko življenje in se lahko v miru družim s komer koli kjer koli,« je razložil Kastelic, ki se v Slovenijo sicer rad vrača, počitnice pa vseeno raje kot v svoji nekdanji domovini preživlja v španskem Mojacarju, ki je njegov tretji dom.

Povsod berete o recesiji in res ne želite o tej tegobi poslušati tudi na teh straneh, a naj vas potolažimo. Ta članek ne govori o recesiji, temveč o ljudeh, ki so se z iskanjem prave priložnosti v karieri spopadli na svoj način – odselili so se v tujino in vsak na svoj način pustili pečat v novem okolju.

Amerika – obljubljena dežela in dežela ljubezni

Zato pa se predvsem kot turist v Slovenijo in svoj rodni Maribor vrača Jurij Bradač oziroma Yuri Bradac, kot ga poznajo na drugi strani Atlantskega oceana. Enainštiridesetletni maneken je doma zaslovel v svetu mode, delo pa ga je hitro popeljalo tudi v tujino in pred desetimi leti se je odločil, da Maribor zamenja za Los Angeles. V prestolnici zabave je spoznal številne znane obraze, pred dvema letoma pa mu je uspel tudi veliki met, ko je dobil vlogo v videospotu Lady Gaga. Jurij se v mestu angelov že počuti kot doma in z veseljem gosti Slovence, ki se odločijo, da bi tudi sami radi okusili delček Hollywooda. V Los Angelesu se je udomačila in nedavno poročila tudi manekenka Ana Colja, ki nam je zaupala, da ni načrtovala selitve v Ameriko, saj je pred tem delala v Avstraliji, a je v obljubljeni deželi našla svoj prostor pod soncem. »Velika slabost tega, da živim na drugem koncu sveta, je, da ne morem sesti v avto, se odpeljati do družine in jo objeti, po drugi strani pa obožujem sonce, ki tukaj sveti vse leto, zato se lahko tudi veliko vozim s svojim motorjem,« je razložila manekenka, ki pa ni prepričana, da si želi v Los Angelesu ustvariti družino. »Skrbi me tukajšnja politična situacija. Kot Evropejka se zavedam, da se v Ameriki vse vrti okoli zabave, predvsem v medijih, ki velikokrat ne poročajo o stvareh, ki bi si zaslužile pozornost. Po drugi strani pa tudi v Sloveniji razmere trenutno niso najbolj rožnate, tako da bo težko najti državo, ki ni skorumpirana in nudi dobro življenje,« je priznala Ana in dodala, da jo novice iz Slovenije večkrat razžalostijo. V podobnem položaju je tudi manekenka Maja Malnar, ki je nekaj časa študirala v Španiji in kot manekenka delala predvsem v Evropi, zdaj pa s fantom, hollywoodskim producentom Justinom Nappijem, živi v Los Angelesu. Malo južneje od mesta angelov živi in dela še ena slovenska lepotica Kim Rebecca Lekše, ki v Mehiki obiskuje igralsko šolo, poleg tega pa je v tej sončni deželi našla tudi srčnega izbranca, zvezdnika telenovel Juana Diega Covarrubiasa. Vse tri lepotice so torej rodno Slovenijo za tujino zamenjale tudi zaradi ljubezni!

S talentom v svet

Iz ljubezni, a ne do partnerja, temveč svojega poklica, je naše kraje zapustil fotograf Matjaž Tančič, ki že dve leti ustvarja in živi v Pekingu na Kitajskem, pred tem pa je nekaj časa preživel tudi v Londonu. Enaintridesetletni umetnik je po končanem študiju na londonskem kolidžu za modo začel osvajati tujino. Za selitev se je odločil predvsem zato, ker mu Slovenija ni ponujala priložnosti, ki jih je za svoje ustvarjanje našel v tujini, še vedno pa se ob vsakem obisku Slovenije založi z domačimi dobrotami, ki jih pogreša na Kitajskem, kjer trenutno preživi največ časa. Talent je zunaj meja Slovenije popeljal tudi plesalca Anžeta Škrubeta, ustanovitelja plesne skupine Maestro, in Niko Kljun. Oba ustvarjata med Los Angelesom in Ljubljano in se lahko pohvalita s številnimi sodelovanji z zvezdniki, kot sta Jennifer Lopez in Britney Spears. S plesom se v tujini, natančneje v Londonu, preživljata tudi Marko Stamenković, ki je nedavno posnel videospot z Robinom Thickom in Jessie J, ter Aljaž Škorjanec, ki je s slavno soplesalko Abby Clancy zmagal v oddaji Strictly come dancing.

Novodobni gastarbajterji

Vse bolj priljubljeno med Slovenci, tudi znanimi, je novodobno gastarbajterstvo. Lani je z novico, da se seli v Avstrijo, ker je tam za glasbo plačan več, šokiral pevec Domen Kumer, v želji po boljši prihodnosti pa je na drug konec sveta poletel Nino Kozlevčar. Pevec in član najbolj znane slovenske glasbene družine je po izobrazbi arhitekt in ravno zaradi poklica se je pred dobrim letom s svojim dekletom Moniko Pepelnjak preselil na Novo Zelandijo. Par je najprej v tujini želel ostati le eno leto, a jima okolje tako prija, da se še nekaj časa ne nameravata vrniti. Še več, o selitvi na drugi konec sveta razmišlja tudi preostanek družine Kozlevčar, oče Tomaž, mama Eva, brat Samo in sestra Kim. Velik korak za družino sta sprejela tudi starša zmagovalke oddaje Slovenija ima talent Line Kuduzović, Denis in Sebina, ki sta se s hčerkama zaradi Denisove nove službe lani preselila v Švico. Selitev je bila precej stresna za malo pevko, ki je morala zamenjati šolo, a se je vmes že pridno naučila nemško in tudi v novem domu, mestecu Egerkingen, navdušeno prepeva. V deželi čokolade in sira je svoj prostor pod soncem našel tudi koreograf Gena Zeneli, ki je Slovenijo zapustil pred meseci, za zdaj brez žene Nane in otrok, a menda naj bi mu v kratkem na sever sledili tudi oni. Vsi omenjeni znani Slovenci v tujini bolj ali manj uživajo, nas pa že zanima, kdo bo naslednji, ki v Sloveniji ne bo mogel uresničiti svojih potencialov.