Vroča smučarka

Ilka Štuhec z novo zmago: "Ne vem, ko leti, leti!"

M.K./STA
17. 12. 2016, 12.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ilka Štuhec je zmagala na smuku v Val d'Iseru. Šestindvajsetletna Mariborčanka nadaljuje s sijajnimi uspehi v novi sezoni.

Profimedia
Ilki zaenkrat uspeva skoraj vse.

Ilka Štuhec je vpisala še četrto zmago v svetovnem pokalu alpskih smučark, tretjo v smuku ter drugo zaporedno v Val d'Iseru, kjer je že v petek slavila v alpski kombinaciji. Pred to sezono še ni bila na stopničkah.

Štuhčeva je na tretjem smuku v Val d'Iseru upravičila status prve favoritinje. Po strmini se je pognala s startno številko 13 ter ob prihodu v cilj prevzela vodstvo s prednostjo 28 stotink sekunde. Od do takrat vodilne Avstrijke Cornelie Hütter je bila hitrejša na vseh merjenjih vmesnega časa (-0,23, -0,24, -0,16, -0,07, -0,30).

Ilka Štuhec v tej sezoni še ne pozna poraza v smuku. V rdečo majico vodilne v posebnem seštevku discipline oblečena Mariborčanka je zmagala na obeh smukih v Lake Louisu. Po neverjetnemu dvojčku onstran Atlantika je odlično formo prenesla še v Evropo ter v Savojskih Alpah zmagala tako v alpski kombinaciji kot v smuku.

Štuhčeva je s pokrom štirih zmag naredila tudi velik preskok v razvrstitvi svetovnega pokala. Gre za njene prve zmage v svetovnem pokalu, pred letošnjo sezono ni bila na stopničkah. Zdaj pa je celo v boju za zmago v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, saj je po enajstih tekmah na tretjem mestu v skupnem seštevku.

"Ko leti, leti"

Takoj po prihodu v cilj je bila kar nekoliko presenečena, da se je znova videla na mestu vodilne, saj se ji je na progi Oreiller-Killy pripetilo nekaj manjših napak: "Danes res nisem vedela, da je to bila moja zmagovalna vožnja. Delala sem napake, spet me je presenetila tista enka. Ne vem, ko leti, leti."

Njen pogled na sijajen začetek sezone ni tako evforičen: "V bistvu vse skupaj dojemam malo drugače na trenutke, sploh ko naredim kakšno napako, si mislim, kaj zdaj spet delam. Tudi med vožnjo se mi bistveno bolj 'dogaja', kot pa se mogoče zdi. Vse skupaj je trenutno zelo 'fajn', uživam in upam, da bo to tudi trajalo."

Ilka za zmago dobila malo kravico Išo

V ciljni areni je od organizatorjev prejela prav posebno darilo. "Tako kot je v Leviju za nagrado jelenček, sem danes dobila malo kravico. Ime ji je Iša," je dejala 26-letna Mariborčanka, ki je med favoritinjami tudi na nedeljskem superveleslalomu, drugem v sezoni. Na prvem v kanadskem Lake Louisu, kjer je vpisala prvi dvojček smukaških zmag, je bila peta. V francoskem Val d'Iseru pa je vpisala nov dvojček z zmagama v alpski kombinaciji in smuku.

"Danes so bili občutki na progi malo mešani, slabi, kakšen del je bil tudi dober. Včeraj sem rekla, da želim popraviti neke stvari, kar se tiče linije, ker sem delala napake, no, nisem jih popravila. V cilju sem tako bila res presenečena, da sem bila dovolj hitra, da sem bila prva. Kljub vsemu, kar sem delala, kar ni bilo v načrtu, sem vseeno držala hitrost in napadala, kolikor sem lahko," je dejala Štajerka, ki se skuša iz vsake od napak nekaj naučiti, napake, ki se ji pripetijo med vožnjami, je več ne zmedejo: "Mislim, da, ker sem trenutno samozavestna. Nekako se uspem izvleči, tako da ne izgubim preveč časa, čeprav se malo vseeno pozna. Nekako si zaupam, da se bom rešila in potem izpeljem, kot najbolje gre."

Triumfalen podvig

Doslej je le ena smučarka pred Štuhčevo zmagala na prvih treh smukih nove sezone. To je uspelo smukaški rekorderki in super šampionki Lindsey Vonn. Štuhčeva je prehitela aktualno lastnico velikega kristalnega globusa Švicarko Laro Gut, ki je po današnji napaki in še drugem zaporednem odstopu vpisala še drugo ničlo. Na petih tekmah, na katerih je v tej sezoni nastopila Štajerka, ni bila slabša od petega mesta in ima na svojem računu 445 točk. Od Italijanke Goggie na drugem mestu skupno zaostaja le 22 točk, od vodilne Američanke Mikaele Shiffrin, ki je Val d'Isere izpustila, pa 53 točk.