Za zaključek kariere

Nekdanji predsednik SZS: Nedopustno je, da vrhunski športnik pričakuje denar

J.P.
16. 12. 2016, 12.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Afera Tina Maze, kot jo je poimenoval, je k pisanju vzpodbudila tudi nekdanjega predsednika Slovenske smučarske zveze (SZS) Primoža Ulago.

Grega Wernig
Če bo šlo tako naprej, je zaključil Ulaga, bodo Tininemu zgledu z vso pravico sledili tudi drugi, meni Primož Ulaga.

Primož Ulaga je svoje misli strnil v objavi na facebooku.

Ustanovitev SZS odlična poteza

»Kot bivši predsednik SZS, direktor trženja SZS, direktor nordijskih disciplin in uspešen vrhunski športnik SZS zelo dobro poznam delovanje SZS,« je začel Ulaga. Ustanovitev Slovenske smučarske zveze (SZS) je po njegovem mnenju odlična poteza, ki se odraža v uspehih posameznih športnikov na največjih tekmovanjih, trženje v navezi s programi mlajših alpskih selekcij pa je omogočalo organizirano delo. »Uspehi generacij pred današnjo so omogočali, da tudi sedanji rodovi uživajo sadove preteklih generacij! O tem se seveda premalo piše in govori, gre za organiziran sistem, ki ni prišel sam od sebe, pač pa je bilo veliko vloženega dela, tudi na podlagi negativnih izkušenj.« Danes tak sistem, ki je bogatejši, omogočajo predvsem sponzorji, fundacija in ministrstvo za šport.

Preberite si tudi članek Tina nima cene

Ne zdi se mu 'fer'

Nedopustno se mu zdi, da vrhunski športniki za zaključek kariere oziroma zadnji nastop od sponzorjev, »ki so mu vseskozi omogočali razvoj«, pričakuje denar. »Vem, kako velikih zneskov je bila od SZS (alpske discipline) vsako sezono deležna Tina. Ta sredstva, ki so ji omogočila samostojno pot, so bila sredstva sponzorjev, od katerih danes ponovno pričakuje 'udeležbo'. Meni se to ne zdi fer !? Presodite sami … Pričakoval bi, da vse te sponzorje (sponzorje alpskih disciplin) povabi na zaključek njene kariere in se vsakemu od njih posebej zahvali za dolgoletno pomoč! Prepričan sem, da ji bodo le-ti vsi sami od sebe 'podarili' mnogo več kot samo denar.«

Kaj pa drugi?

Če bo šlo tako naprej, je zaključil Ulaga, bodo Tininemu zgledu z vso pravico sledili tudi drugi. Bo Robert Kranjec od Gorenja zahteval plačilo za napis na čeladi, se sprašuje Ulaga. Bodo podobno od sponzorjev, »ki so jih vso obdobje spremljali,« zahtevali Jakov Fak, Filip Flisar in Peter Prevc? Ulaga meni, da so mediji in ljudje vse pomešali, pozabili.

»Ko kaže, bi bilo najbolje, da je konec SZS, sam pa se sprašujem, koliko vrhunskega smučanja bo v tem primeru v prihodnje v Sloveniji,« je svoj zapis zaključil Primož Ulaga.