Novi predsednik NZS

Mijatovič: "Pričakoval sem zmago, a ne tako prepričljive"

M.K.
15. 12. 2016, 19.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Delegati Nogometne zveze Slovenije so na skupščini na Brdu pri Kranju s 23 glasovi od 30-tih za novega predsednika izvolili Radenka Mijatovića, ki je že doslej opravljal vlogo v. d. predsednika krovne zveze.

M24.si
Radenko Mijatović je postal novi predsednik NZS.

"Iskreno se vam zahvaljujem za izkazano podporo programu. Izkazali ste zaupanje tudi prejšnjemu predsedniku in vodstvu NZS. Funkcije ne jemljem kot privilegij, ampak kot čast in obveznost, da nadaljujemo delo, ki je bilo že doslej dobro," je takoj po izvolitvi povedal Radenko Mijatović in nadaljeval: "Protikandidatu Matjažu Nemcu čestitam za korenito držo, borbo. Sem povezovalen, tako vidim veliko priložnosti za sodelovanje v prihodnje. Hvala lepa in vse dobro nogometu v prihodnje."

Na vprašanje, ali je pričakoval tako zanesljivo zmago, pa je odvrnil: "Ves čas sem poudarjal, da so volitve negotova zadeva, da je treba počakati na preštete listke. Pričakoval sem zmago, ampak ne tako prepričljive, če sem iskren," je dejal novi predsednik.

Mijatovića, ki po oktobrskem uradnem odstopu Aleksandra Čeferina kot podpredsednik NZS opravlja vlogo v. d. predsednika krovne zveze, so za predsednika predlagale Medobčinska nogometna zveza (MNZ) Gorenjske Kranj, MNZ Lendava, MNZ Ljubljana, MNZ Ptuj in Zveza nogometnih sodnikov Slovenije.

Dvainpetdesetletni Mijatović, nekdanji igralec in sodnik, v zadnjih letih pa podpredsednik NZS in delegat na mednarodnih tekmah, se v svojem programu zavzema za krepitev blagovne znamke Prve lige Telekom Slovenije, želi si tudi dvigniti pomen nogometa v družbi.

V predvolilnem boju so mu očitali povezanost s tako imenovanim sodniškim lobijem. Obstoj tega zanika in poudarja, da to počnejo ljudje, ki hočejo škodovati nogometu.

"Želim si več sodelovanja, kot smo mu bili priča v predvolilnem obdobju. Naredili smo veliko škodo nogometu. To moramo popraviti s sodelovanjem. Vse je treba usmeriti v popravljanje te škode, posledic tega, kar smo nogometu naredili v teh 30 dneh. Želim si veliko več sodelovanja, spoštovanja, dostojanstva. Voditi zvezo je čast. Je neplačana, ampak častna funkcija," je povedal Mijatović.

M24.si
Za predsedniško mesto NZS se potegujeta Radenko Mijatović in Matjaž Nemec.

Njegovega protikandidata Matjaža Nemca, poslanca Socialnih demokratov in podpredsednika državnega zbora, pa je predlagala MNZ Nova Gorica. Šestintridesetletni Nemec, ki je nogomet igral še v mladinski konkurenci, se prav tako zavzema za klubski nogomet, izpostavil je tudi ženski nogomet in nogomet mladih. Prejel je 7 od 30-tih glasov.

NZS je tako dobila četrtega predsednika. Pred Čeferinom sta zvezo vodila Rudi Zavrl in Ivan Simič. Na volilni skupščini je sicer imelo pravico glasovanja 30 delegatov. Ti so izvolili tudi tri podpredsednike krovne nogometne organizacije, in sicer Milana Jarca, Francija Zavrla in Danila Kacijana.  Četrtega bodo izvolili na naslednji skupščini, saj sta Bojan Prašnikar in Stanko Glažar dobila enako število glasov tako v prvem kot v drugem krogu.