Milijoni

V afero o utajah davkov ujet tudi Jan Oblak

J.P.
9. 12. 2016, 22.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Med nogometaši, ki so se ujeli v afero o utajah davkov Football Leaks, je tudi znan slovenski nogometaš.

Nikola Miljković
Po zbranih dokumentih ni mogoče reči, da je Oblak karkoli naredil narobe.

Christianu Ronaldu, Luki Modriću, Joseju Mourinhu, Fabiu Coentraou ter Pepeju se je pridružil tudi Jan Oblak, so danes razkrili v večerni oddaji Planet Danes.

Delitev dogovorjena že prej

Mednarodni konzorcij novinarjev je poleg dokumentov o poslovanju tujih nogometašev pridobil tudi Slovenčeve, pri preiskavi pa so sodelovali tudi novinarji televizije Planet TV. Po poročanju Planeta Danes je Atletico za Oblakov prestop iz Lizbone v Madrid plačal 16 milijonov evrov. Petino denarja naj bi prejel menedžer Jorge Mendes. Dobrih šest odstotkov oziroma milijon evrov naj bi dobil Oblakov agent Miha Mlakar, pest odstotkov pa ljubljanska Olimpija. Preostali denar je ostal Benfici. 

Atletico je za Oblakov prestop iz Lizbone v Madrid plačal 16 milijonov evrov.

Vendar pa naj bi bila delitev odškodnine dogovorjena že prej. Mlakar naj bi si svoj delež zagotovil že devet dni pred podpisom pogodbe z Atleticom – ravno ta tajna pogodba naj bi mu prinesla skoraj dva milijona evrov nagrade za prestop, ki naj bi jo plačal Atletico. Z isto pogodbo naj bi si zagotovil tudi nagrado v višini ene osmine vrednosti odškodnine za bodoči Oblakov prestop, poroča Planet Danes. Udeležba tretjih oseb je po novih Fifinih pravilih sicer prepovedana.

Sporen menedžer?

Po zbranih dokumentih ni mogoče reči, da je Oblak karkoli naredil narobe, da se izogiba davkom kot drugi nogometni zvezdniki. Več dvomov se poraja o poslih njegovega menedžerja, je bilo še mogoče slišati v informativni oddaji Planet Danes.