Zimski športi

Tri dekleta, ena velika želja - zmaga

Jurij Završnik
19. 10. 2012, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na ledeniku Rettenbach bosta naslednjo soboto prvi tekmi v alpskem smučanju v novi sezoni.

Najboljše tri iz pretekle sezone, Američanka Lindsey Vonn, naša Tina Maze in Nemka Maria Höfl-Riesch, želijo seveda že kar takoj zmagati. »Prva tekma v sezoni je pomembna. Za vse tekmovalke. Tina je v tem trenutku zelo dobro telesno pripravljena, čaka pa jo še nekaj snežnega treninga,« je povedal vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi, ki je bil ravno na poti v Sölden. »Danes so tam odprli progo, vendar na njej še nihče ni smučal. Jutri (danes, op. p.) bodo imele na ledeniku kvalifikacije Avstrijke, v soboto pa naj bi bila proga odprta za vse. Grem v Sölden, da se dogovorim, da bi Tina lahko tam trenirala. Lindsey je v dolini Ötztal že nekaj časa, kar je velika prednost, saj je to ledeniško-smučarsko središče sponzor ameriške reprezentance. Tudi Nemke so že trenirale v Söldnu, vendar na zgornjem delu,« je še povedal Massi, ki mu je prva tekma kljub vsemu pomembna. »Ne bomo ponovili lanske napake, ko smo se preveč zagnali. Tekma je pomembna, ker pokaže nekatere stvari, ne bo pa panike, če se kaj zalomi. Prva tekma bo že dala neke odgovore, zagotovo pa ne dokončnih.«

Poleg Tine Maze naj bi od Slovenk smučale še tiste, ki so v tem trenutku v veleslalomu najboljše - Ana Drev, Maruša Ferk in Ilka Štuhec, pri moških naj bi bil zanesljiv le Janez Jazbec.

Maria prehlajena

Lahko se tudi zgodi, čeprav je malo verjetno, da Riescheva ne bo tekmovala. Najboljša nemška smučarka je na svoji spletni strani zapisala: Na žalost nimam dobrih vesti. Del moje ekipe je že odpotoval v Sölden, kjer naj bi naslednje tri dni trenirala na progi. Na mojo nesrečo me je ujel hud prehlad in moram počivati. Najprej se moram čim prej pozdraviti, da bi morda naslednji teden opravila vsaj nekaj snežnega treninga. Če tega ne bom mogla, potem ne vem, ali je zame tekma v Söldnu sploh smiselna. Nočem pa, da bi prezgodaj stopila na smuči, saj bi se mi lahko maščevalo.

Lindsey v tem času nemoteno trenira in je verjetno že prekrižala tako opevani in medijsko izpostavljeni nastop na moškem smuku v Lake Louisu. Včeraj nam je direktor komunikacij in predstavnik za stike z javnostjo Tom Kelly povedal, da o tem še niso sprejeli odločitve. »Glede tega, ali bo Lindsey nastopila na moškem smuku v Lake Louisu in ali jo bo naša zveza prijavila mednarodni zvezi za to tekmo, nismo sprejeli še nobene odločitve,« je dejal Kelly. Verjetno čakajo še na Vonnovo, ki uradno še ni sprejela odločitve, in na sestanek izvršnega odbora mednarodne zveze, ki bo v začetku novembra.

Lindsey je že rekla, da ne namerava izpustiti ženskih tekem (če bi nastopila v moškem smuku, bi imela veliko prednost pred tekmicami, ker bi trenirala na progi), tako da je malo verjetno, da bo ameriška zveza sploh vložila prošnjo. Sicer pa je Vonnova tako ali tako že prej vedela, da ji v primeru, da bo nastopila na moškem smuku, ne bodo dovolili tekmovati na ženskih tekmah na tej progi, saj je tak tudi pravilnik tekmovanj. Američanka je tako samo malce razburkala javnost in opozorila nase ter si spet naredila veliko reklamo (sebi in svojim sponzorjem seveda). Treba je priznati, da je Lindsey prava mojstrica samopromocije (tako kot vsi Američani seveda) in se dobro zaveda, da živi od tega, da se pojavlja v medijih. To ji v veliki meri uspeva z odličnimi športnimi dosežki, še bolj pa s prijetnim nasmeškom na obrazu, bikini fotografijami in tudi s takimi potezami, kot je morebitni nastop na moški tekmi.

No, tudi Riescheva letos ni zaostajala za Američanko, saj je izdala avtobiografijo, ki jo je začinila z nekaj pikantnimi zgodbami iz zakulisja belega cirkusa. V svoji knjigi Geradeaus Höhen und Tiefen meines Lebens (Naravnost - vzponi in padci v mojem življenju) je opisala tudi nočno življenje. »Ne smete si predstavljati, da so v vsakem hotelu, kjer prespimo, orgije, ampak ni vsak sam v sobi, tudi če je na recepciji prijavljen, da bo prespal sam.« Dotaknila se je tudi Vonnovi tako ljubega Lake Louisa: »V kanadskem Lake Louisu je dejavnik flirtanja zelo visok. Vse ekipe so nastanjene v hotelu Fairmont Chateau. Zvečer se srečamo v ledeniškem baru, ki je urejen v slogu divjega zahoda.« Maria seveda ni opisovala svojih bežnih zmenkov, ampak je bila samo »bežna opazovalka«. Hm, morda res, saj je Maria že od aprila 2011 poročena z Marcusom Höflom. Ampak kdo bi ji verjel, da ni nikoli podlegla skušnjavi. Kaj pa naša Tina Maze? O njej niti besede.

Seveda bodo vsa tri dekleta dobro nabrusila robnike za prvo tekmo v Söldnu, pa verjetno tudi jezike.