Nogomet

Josip Iličić: "Očitno ljudje v nas vidijo potencial"

am
4. 3. 2014, 15.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Naša izbrana vrsta se je danes dopoldne podala v Alžirijo, kjer se bo jutri ob 18. uri pomerila s tamkajšnjo izbrano vrsto. Še pred odhodom smo za rokav pocukali enega glavnih adutov slovenske reprezentance Josipa Iličića, ki nam je namenil nekaj dragocenih minut.

Nikola Miljković

Reprezentanca bo skupaj le kratek čas, a verjetno lahko od tega zbora vseeno nekaj odnese?

Resda bomo tokrat komaj kaj trenirali, kaj šele da bi imeli kakšne resnejše priprave, toda zbor in predvsem tekma sta za nas vseeno zelo pomembna. Dobro je, da se vsake toliko časa srečamo in da skupaj odigramo kakšno tekmo. Zdaj so stvari med nami že toliko jasne, da bolj kot kakšne novosti potrebujemo uigranost, in po tej logiki nam bo tudi obračun v Alžiriji prišel zelo prav. Tudi od tokratnega srečanja je odvisno, ali bomo takrat, ko bo šlo zares, taki, kot moramo biti.

Zares bo šlo zelo kmalu, znana je že skupina za naslednje kvalifikacije, kako ste z njo zadovoljni?

Če bomo pravi, lahko v tej skupini iztržimo zelo veliko, o tem sem trdno prepričan. Če bomo pravi, lahko dobro odigramo proti Angliji, lahko se oddolžimo Švicarjem in lahko opravimo z vsemi ostalimi. Če ne bomo pravi, potem pa skupina tako ali tako ni pomembna, saj smo v preteklosti že dokazali, da imamo lahko težave z marsikom. Tudi z Estonijo, s katero bomo zdaj ponovno imeli opravka. Skratka, vse bo odvisno od nas in od tega, ali bomo dajali vse od sebe in ali se bomo tekem lotili tako, kot znamo.

Kako ste zadovoljni s svojo formo in s statusom v klubu?

Forma ni problem, status prav tako ne. Pravzaprav bi bilo vse v najlepšem redu, če ne bi imel nekaj težav s pripravljenostjo, ki so posledica dveh hudih poškodb. Vračanje po dveh daljših odsotnostih te vrste ni preprosto, pri tem mi največ težav povzroča ritem igranja tekme na vsake tri dni in zaradi tega na kakšnem srečanju tudi ne dobim priložnosti, tako kot se je nazadnje zgodilo v nedeljo. Zadovoljen sem, da sem se sploh vrnil v taki meri in da sem lahko tako uspešen, kadar sem povsem nared ter dobim priložnost.

Za reprezentančno preizkušnjo v Alžiriji ste pripravljeni?

Za reprezentanco sem tako ali tako pripravljen igrati vedno, tudi če ne bi bil povsem nared. Tako je bilo jeseni na Cipru in tako bi bilo ob katerikoli priložnosti, pa naj bo kvalifikacijska ali prijateljska. Tokrat pa se mi sploh ne bo treba žrtvovati, kajti izpustil sem zadnjo klubsko tekmo, počutim se zelo dobro in sem povsem na voljo selektorju.

V zadnjem času ob nastopih pogosto opozarjate nase, tako je tudi s še nekaterimi reprezentančnimi soigralci in zdi se, da ta reprezentanca obeta zelo veliko. 

Prepričan sem, da je resnično tako. Na individualni ravni imamo trenutno kar nekaj igralcev, ki jim gre zelo dobro in ki bodo zagotovo znali prispevati svoje k uspešnosti kolektiva. Če bomo znali združiti oboje, torej dokazovanje posameznikov in njihovo podrejanje ekipi, potem bomo resnično uspešni. Verjamem, da bomo.

Glede na odziv medijev ob tem reprezentančnem zboru pa očitno verjame tudi Slovenija?

No, do zdaj sem mislil, da je razlog za tak obisk kaj drugega. (smeh) Šalim se, očitno ljudje v nas vidijo potencial, očitno ga vidite mediji, kar me veseli, kajti resnično ga vidimo ter čutimo tudi mi. Zdi se, da res verjamemo skupaj.