Zimski športi

Športna legenda še ne gre v pokoj

STA / J. P.
4. 3. 2014, 15.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Štiridesetletni Ole Einar Bjoerndalen še ni rekel zadnje besede. Norveška biatlonska legenda je preklical svojo odločitev o koncu tekmovalne poti ter bo v biatlonski karavani vztrajal še vsaj do leta 2016 ter domačega svetovnega prvenstva v Oslu. So pa bile letošnje zimske olimpijske igre v Sočiju dokončno njegove zadnje.

Sloviti biatlonec je tako še za dve leti podaljšal že tako bogato in plodno tekmovalno kariero, ki je bila zaznamovana s številnimi presežki in dosežki. "Čas je bil ravno pravšnji, torej po izjemni sezoni in drugih najboljših olimpijskih igrah povleči črto pod tekmovalna udejstvovanja ter se posloviti na višku. Vendar je želja, da nadaljujem, še vedno zelo močna, zato sem se odločil, da bo bolje skleniti dolgo tekmovalno pot v Holmenkollnu leta 2016," je dejal 40-letni Bjoerndalen v pogovoru za najbolj brani norveški dnevni časopis Verdens Gang.

Morda je razlog za nadaljevanje tudi nova ljubezen z belorusko biatlonsko zvezdnico Darjo Domračevo.

Norvežan je v Sočiju postal najtrofejnejši zimski olimpijec s skupno osmimi zlatimi in štirimi srebrnimi odličji ter eno bronasto kolajno. Z vsemi uspehi je že zdavnaj postal športna legenda. Na zadnjih igrah pa je bil z dvema zlatima med najuspešnejšimi olimpijci v Sočiju. Bera kolajn je zelo bogata, na seznamu ima tako rekordnih 94 zmag na tekmah svetovnega pokala, eno zmago ima tudi v smučarskem teku, ter 19 naslovov svetovnega prvaka.

Norvežan je v Sočiju postal najtrofejnejši zimski olimpijec s skupno osmimi zlatimi in štirimi srebrnimi odličji ter eno bronasto kolajno.

Odločitev, ki jo je tekmovalec objavil danes na Facebooku, ni bila povsem nepričakovana. "Res sem načrtoval upokojitev po olimpijskih igrah in začetek novega življenja. A iskreno povedano nisem bil popolnoma odločen, vedel sem, da moram najprej počakati na olimpijske igre. Po Sočiju sem seveda poln čustev in navdiha," je še dejal Norvežan, ki je del biatlonske karavane že 22 let in nekateri njegovi tekmeci bi bili po starosti lahko tudi njegovi sinovi. 

Podpira ga tudi norveški tabor. "Pokazal je, da s 40 leti še lahko osvoji olimpijsko zlato. Zakaj z 42 leti ne bi mogel postati svetovni prvak? Možno je, pa čeprav zadeva z leti ne postaja lažja," pravi njegov trener Roger Grubben. "Zdaj mora preseči, kar mu je uspelo letos in ti izzivi ga zmeraj prisilijo v še bolj trdo delo. Enostavno ljubi takšne izzive."

Vso svoje znanje bo Bjoerndalen poskusil pokazati že na vseh treh še preostalih letošnjih svetovnih pokalih na Pokljuki, v Kontiolahtiju in na finalu pokala v Holmenkollnu. Na teh tekmah si želi prvo zmago v svetovnem pokalu v zadnjih dveh letih. Nazadnje je zmagal na zasledovanju februarja 2012 v Kontiolahtiju na Finskem.

Morda je razlog za nadaljevanje tudi nova ljubezen z belorusko biatlonsko zvezdnico Darjo Domračevo, trikratno olimpijsko prvakinjo iz Sočija. A v ospredju je trening: "Že prav kmalu me čakajo poletni treningi na novo sezono."