Nogomet

Kek in Milanič: eden uživa, drugi trpi

rb
4. 3. 2014, 08.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Darko Milanič se je na klopi Sturma znašel v nadvse nehvaležnem položaju.

Grega Wernig

Graški črno-beli so doživeli že enajsti poraz, na svojem igrišču so s kar 1:4 klonili pred ekipo Wolfsberger AC in zdrsnili na res skromno osmo mesto na lestvici. V popolnoma drugačnem razpoloženju je Matjaž Kek, ki se je na klopi Rijeke veselil pomembne zmage nad Splitom.

Pričakovanja so bila velika, razočaranje v Gradcu je temu primerno. Sturm preživlja težke trenutke, v 25. prvenstvenem krogu je bil že enajstič poražen in padel na osmo mesto na lestvici, v avstrijski prvoligaški druščini je deset klubov. Darko Milanič in njegovi varovanci so doživeli pravi polom na domačem igrišču, WAC je bil boljši s 4:1. »To je zelo boleč poraz z neposrednim tekmecem na lestvici. Po zaostanku z dvema goloma smo sicer prevladovali, igro smo imeli v svojih nogah, s kančkom sreče bi lahko tudi izenačili, toda namesto tega smo nasprotniku dovolili, da je na prelahek način zadel še tretjič. Igrali smo brez sistema, brez potrpljenja. Ni se pripetilo prvič, da smo po prejetem zadetku izgubili živce, kmalu je sledil še drugi. Za takšne napake smo vedno znova kaznovani, v posameznih trenutkih je opazno tudi pomanjkanje kakovosti,« je razočaran pripovedoval Darko Milanič. Takšno stanje duha je bilo razumljivo tudi pri Robertu Beriću, ki je odigral vseh 90 minut. »Osupel sem. Ne vem, kaj se nam je zgodilo, toda dejstvo je, da ni v naši igri nič delovalo, kot bi moralo. Ne preostane nam drugega kot delo, delo, delo.«

V Gradcu se je zbralo 6373 gledalcev, nad videnim so bili razumljivo zelo razočarani, navijači so nezadovoljstvo izrazili tudi z nekaj transparenti. Po že enajstem porazu jih ni bilo malo, ki so bili prepričani, da se bo Darko Milanič moral posloviti, toda  športni direktor Gerhard Goldbrich je takšno možnost zavrnil: »Ali bo trener ostal, sploh ni bilo vprašanje.«

Kampl znova v polno

Red Bull Salzburg pri severnih sosedih nadaljuje rušilni pohod. Rapid se je v Mozartovem mestu sicer dobro upiral, toda na koncu so gostitelji pred 17.612 gledalci slavili s 6:3. Kevin Kampl je igral vso tekmo in v 89. minuti razblinil vse dvome o zmagovalcu, ko je zadel za 5:3. Biki imajo na vrhu lestvice pred najbližjim zasledovalcem Grödigom že ogromnih 22 točk prednosti.

Popolnoma drugačen konec tedna kot Darko Milanič v Avstriji je na Hrvaškem imel Matjaž Kek, ki se je na klopi Rijeke veselil pomembne zmage nad Splitom, na krilih Anasa Sharbinija je bilo na Kantridi 4:1. Mariborski strokovnjak ima več kot dovolj razlogov za zadovoljstvo, za uživanje. »To je vsekakor ena od najljubših zmag, odkar sem trener Rijeke, ker smo do nje prišli po dveh dnevih brez treninga in ob fanatični borbenosti. Ekipa je pokazala enotnost in pravšnji značaj. Vsi igralci so naredili, kar je bilo treba. V zahtevnih razmerah igra ni mogla biti vrhunska, a zmaga je popolnoma zaslužena,« je po dvanajsti zmagi, s katero je Rijeka ostala na tretjem mestu, povedal Matjaž Kek.

Cesar izključen

V serie A je Inter na rimskem Olimpicu osvojil točko, z Romo se je razšel brez golov. Samir Handanović je mrežo nerazzurrov branil vso tekmo. Slabše volje je Boštjan Cesar, ki je s Chievom gostoval v Bergamu in ostal praznih rok, Atalanta je zmagala z 2:1. Ljubljančan je dvoboj začel v udarni enajsterici gostov, a bil na igrišču le do 68. minute, ko je moral zaradi dveh rumenih kartonov predčasno v slačilnico, Dejan Lazarević je bil na klopi. Bologna je z izidom 0:0 osvojila pomembno točko v Veroni, Rene Krhin je za goste igral vseh 90 minut, vso tekmo je v dresu Torina, ki je doma z 0:2 izgubil s Sampdorio, odigral tudi Jasmin Kurtić.

Ibraimi ga je dočakal

Čeprav nima slovenskega potnega lista, k temu dodajmo, da je tudi Agim Ibraimi v Italiji naposled dočakal svoj trenutek in prispeval velik delež k zmagi Cagliarija s 3:0 nad Udinesejem. Posojeni igralec Maribora je tekmo začel na klopi in na igrišče prišel šele v 77. minuti, a še vedno dovolj zgodaj, da je opozoril nase. Najprej je podal za vodstvo z 2:0, nato je v izdihljajih dvoboja zadel za končnih 3:0 in se veselil prvenca v serie A.

Jokić vso tekmo

V primeri division je bil v središču pozornosti madridski derbi med Atleticom in Realom, ki se je končal z izidom 2:2, s točko pa so se morali zadovoljiti tudi nogometaši Villarreala. Pred svojimi navijači so se z Betisom razšli z izidom 1:1, Bojan Jokić je za gostitelje igral od prve do zadnje minute.

Novaković na prvi prvič

V deželi vzhajajočega sonca se je začelo novo prvenstvo, Milivoje Novaković se je na debiju v dresu novega kluba predstavil v svojem slogu. Z golom. Shimizu S-Pulse je na gostovanju pri Nagoyi slavil s 3:2, slovenski reprezentant je v 80. minuti postavil končni izid.

Vučkić dvakrat

Izkazal se je tudi Haris Vučkić, ki je prekinil strelski post v angleški tretjeligaški druščini. Njegov Rotherham je proti Notts Countyju slavil s 6:0, mladi slovenski reprezentant se je  dvakrat vpisal med strelce, zadel je za 2:0 in 5:0. To sta bila prva gola nekdanjega igralca Domžal v letošnjem letu.