Slovenija

Stavka: če ne bo plačila, bodo še ostrejši

Simon Rosc
4. 3. 2014, 08.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zaposlene v Rudniku Trbovlje Hrastnik je vlada nekoliko osrečila s sprejetjem predloga o podaljšanju zapiranja rudnika za tri leta. A delavce pestijo še druge težave, med njimi neizplačilo plače, zato so izvedli stavko.

Zaposleni v Rudniku Trbovlje Hrastnik (RTH) so včeraj izvedli opozorilno 8-urno stavko, ki je bila posledica neizplačila celotne plače za januar, to so namreč dobili izplačano le delno v višini minimalne plače. Kot so sporočili iz sindikata, je po njihovih podatkih stavkalo okoli 200 ljudi. Stavke nista preprečila niti akontacija januarske plače niti podaljšanje zapiranja RTH, ki ga je vlada podaljšala za tri leta, do leta 2018, kar mora potrditi še državni zbor.

Razočarani so nad odnosom njihovega lastnika.

Kot je povedal predsednik sindikata RTH Anton Lisec, se je nekaj premaknilo, a stavkali so vseeno, saj akontacija še ni plača, zakon pa na kratek rok stvari ne rešuje popolnoma. Zaposleni so bili po stavki razočarani, ker ni bilo odziva vlade. Pričakovali so vsaj neke vrste komunikacijo, morda vljudnostni obisk. Hkrati so napovedali še zaostritev – če do petka ne bo jasnega zagotovila, da bodo ugodili stavkovnim zahtevam, napovedujejo klasično rudarsko nepokorščino – stavko v jami.

tic-zasavje.si, RKT
Anton Janežič, rudarski nadzornik v RTH, je o stavki povedal: »Taki mešani občutki so danes. Če bi bilo vse normalno v naši državi, tega (stavke) ne bi bilo treba, bi normalno delali in imeli plače. Najbolj sem razočaran zaradi odnosa lastnika do nas, ker niso zagotovili denarja za poslovanje. Za to situacijo je kriv zakon o uravnoteženju javnih financ (ZUJF), pa tudi lastniki, naši predpostavljeni in lokalna skupnost. Takrat ko je bil ZUJF sprejet, so naši »lokalci« stali ob strani in čakali, kaj bodo, le sindikat je dal zadevo v ustavno presojo. Res nas je le 300, a tudi 300 ljudi je lepa številka.«