Svet

Putin popustil?

STA/U.K.
4. 3. 2014, 08.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes za enote ruske vojske, ki so izvajale vojaške vaje, odredil vrnitev v oporišča, so sporočili iz Kremlja. Vaje so se začele sredi minulega tedna, njihov cilj pa naj bi bil preveriti bojno pripravljenost vojske. Potekale so tudi na območjih ob meji z Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

"Vrhovni poveljnik, predsednik Vladimir Putin je dal ukaz, da se enote, ki sodelujejo v vojaških vajah, vrnejo v svoja stalna oporišča," je za ruske tiskovne agencije dejal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Vaje je ruski predsednik nepričakovano odredil minulo sredo. Vključevale so vojsko, mornarico in zračne sile v osrednjih in zahodnih vojaških okrožjih. Gre za zelo veliko ozemlje, ki vključuje tudi območja ob meji z Ukrajino, sega pa do Arktike.

Niso pa vaje zajemale regij zunaj ruskih meja, kot je Krim, kjer ima Rusija nastanjeno črnomorsko floto in ki je po odstavitvi ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča postal žarišče napetosti med Moskvo in Kijevom.

Vaje so se začele kmalu po začetku kopičenja ruskih sil na območju, ko je Putin tudi dobil dovoljenje parlamenta za morebitno posredovanje v Ukrajini. Glede na prve načrte naj bi se zaključile že v ponedeljek.