Svet

Pentagon zamrznil sodelovanje z rusko vojsko

STA/N.J.
4. 3. 2014, 08.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Tiskovni predstavnik Pentagona je v ponedeljek sporočil, da ustavljajo vse odnose z rusko vojsko, v ameriškem kongresu pa, zaradi ruske agresije na Ukrajino oziroma polotok Krim, pripravljajo sankcije proti Rusom in paket pomoči Ukrajini.

Reuters

Kontraadmiral John Kirby je sporočil, da so ameriške oborožene sile zamrznile vse oblike sodelovanja z ruskimi, kot so skupne vaje, konference, srečanja in medsebojni obiski. Pentagon poziva rusko vojsko naj se umakne nazaj v svoje kasarne. Kirby je obenem zanikal nekatera medijska poročila, da ZDA v Črno morje pošiljajo svoje vojaške ladje. "Namestitev naših ladij po svetu se ni spremenila," je sporočil Kirby.

Predsednik odbora za mednarodne odnose v ameriškem senatu demokrat Robert Menendez iz New Jerseyja je potrdil, da v odboru pripravljajo paket za nujno krizno pomoč Ukrajini v obliki posojilnih garancij, tehnične pomoči za izvedbo volitev, boja proti korupciji, utrditev civilne družbe in povrnitev nakradenega premoženja, ki so ga nekdanji oblastniki skrili v tujini. Menendez je dejal, da se z administracijo predsednika Baracka Obame posvetujejo o uvedbi sankcij proti posameznikom iz Rusije in Ukrajine. To bo lahko prepoved potovanj, zamrznitev premoženja v tujini ter gospodarske sankcije. Pripravo paketa pomoči je potrdil tudi vodja senatne večine demokrat iz Nevade Harry Reid.

Podpredsednik ZDA Joseph Biden je tudi v ponedeljek vrtel telefone in se pogovarjal z ukrajinskim premierjem Arsenijem Jacenjukom ter estonskim predsednikom Toomasom Ilvesom. Z obema se je pogovarjal o mednarodnih diplomatskih prizadevanjih za pomoč Ukrajini. Ameriški državni sekretar John Kerry bi moral danes pripotovati v Kijev, da izkaže podporo novi ukrajinski vladi.