Košarka

Na poti Olimpiji

Primož Salmič / Ekipa
7. 12. 2012, 18.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Že tretjo sezono zapored dres Igokee nosi nekdanji slovenski reprezentant Nebojša Joksimović, ki se v Laktaših počuti zelo dobro.

Takšne so tudi njegove predstave, je eden najbolj pomembnih členov v moštvu, v katerem je drugi najstarejši mož. O tem govori njegova minutaža, drugi je tudi po času, prebitem na parketu.

Kako vas je pot zanesla v Igokeo?

Tu sem tretjo sezono. Pred tem sem bil v Scavolliniju in leta 2010 sem že avgusta dobil ponudbo Igokee, a sem rekel, da bom še malo počakal, če bi slučajno prišlo kakšna druga ponudba. A te ni bilo, in ko so konec oktobra predstavniki Igokee še enkrat 'potrkali na moja vrata', sem vabilo sprejel. Podpisal sem enoletno pogodbo. Po koncu prve sezone mi je trener Bajić, ki so ga ravno malo pred tem postavili na mesto glavnega stratega, rekel, da so mi vrata vedno odprta in da se lahko vrnem, če ne dobim druge ponudbe. Takrat sem šel za mesec dni v Sieno na treninge, čakal, če se bo odprlo kaj drugega, a ker ni bilo nič konkretnega, sem se po ponovnem klicu Bajića odločil, da se vrnem. Rekel sem si, bolje to, kot sedeti doma. Po koncu prejšnje sezone so želeli zadržati okostje moštva, zagotovili smo si nastop v ligi ABA, tako da sem še enkrat podaljšal pogodbo.

Ste pred odhodom v Igokeo poznali klub ali ste si mislili, kdo neki me to želi imeti v svojih vrstah?

Sem poznal. V domačem prvenstvu so se borili za vrh s Širokim in Bosno. Tisto sezono, ko sem prišel, so ravno prvo leto igrali jadransko ligo, zato je bila neznanka, kako bo vse skupaj videti. Malo je bilo zadržkov, a je bila ekipa sestavljena iz imen, ki so že igrala na tem prostoru in na taki ravni, zato sem takrat sprejel ponudbo.

Kako je klub organiziran?

Za to področje tukaj je zelo dobro organiziran, vse osnovne pogoje, ki jih košarkarji potrebujemo, tudi imamo.

Lahko morda naredite primerjavo s Hemofarmom in Zlatorogom, kjer ste tudi igrali?

Lahko rečem, da je podobno. Tudi v Vršcu in Laškem je bilo podobno organizirano, za osnovne stvari je bilo dobro poskrbljeno.

Finance?

V redu. Tisto, kar obljubijo, so doslej vse izpolnili. Vemo, kakšen je položaj danes na teh prostorih in širše, ni lahko priti do denarja, a doslej je bilo vse korektno.

Morda veste, kdo zagotavlja denar?

Lastnika sta brata Dodik, ki ob pomoči sponzorjev tudi prispevata največ denarja.

Kar malo čudno se zdi, da je klub zrasel v tako majhnem kraju?

Brata Dodik sta od tu. Igrala sta košarko v mlajših letih, prav tako ostali ljudje, ki še vlagajo vanj. In iz te ljubezni do košarke so, potem ko so nehali igrati, ustanovili svoj klub.

Kakšno je sicer zanimanje za košarko v mestu in okolici?

Lani nismo imeli velikega obiska, ker smo igrali samo v domačem prvenstvu. Na tekme je hodilo po 200 ljudi, ki so se v tej veliki dvorani povsem izgubili. Letos je druga pesem, posebej, ker smo uspešni. Ljudje me tudi ustavljajo na cesti in sprašujejo o prejšnjih ter naslednjih obračunih. Ravno na zadnji tekmi s Partizanom je bila dvorana prvič polna do zadnjega kotička oziroma še bolj, sicer pa se na tekmah zbere do 2000 ljudi, dvorana jih sprejme približno 3000.

Partizana ste visoko premagali, čeprav je bilo moč slišati, da bo Igokea zaradi Dodika, ki je njihov velik navijač, pustila zmago črno-belim.

Sploh ne vem, odkod te govorice. O tem ni bilo govora. Če pride v goste Partizan, ni teorije, da bi se kaj vnaprej dogovarjalo. Povsem nasprotno. Vsak igralec bo dal vse od sebe, da odigra dobro tekmo in premaga tak klub. Res nam je uspela ena najboljših tekem letos. Razlika ni povsem realna, črno-beli so bili z mislimi najbrž že pri evroligi, kjer lovijo uvrstitev med 16, in to smo izkoristili.

Vaša vloga v ekipi je zelo pomembna. Niste sicer med najboljšimi strelci, zadolženi ste za druge stvari.

Tako je. Zadovoljen sem s to vlogo. Podredil sem vse skupaj ekipi. Če je zdravo vzdušje med igralci, če se vidi, da delamo eden za drugega, če drug drugemu ščitimo hrbet, mi ni nobena težava opravljati druge naloge in ne samo gledati proti košu. Sploh pri mojih letih mi ni več prioriteta, da bi moral biti med najboljšimi strelci. Točke so najmanj pomembne, obramba in pomoč soigralcem v napadu sta primarni nalogi.

Ekipa je očitno res posrečeno sestavljena, čeprav v njej z nekaj izjemami ni znanih imen.

Če pogledamo nazaj, je imel vsak svojo vlogo v klubih, kjer je igral. Dozet je imel vidno vlogo v Vojvodini in Zvezdi, Štemberger je igral v Zadru, Splitu, Širokem in je bil povsod med glavnimi igralci, enako velja za Jorovića, ki mu je poškodba hrbta preprečila še boljšo kariero. Kar nekaj nas ima že dosti tekem za seboj, vse skupaj se je nekako združilo. Večina nas je ostala od lani in smo že uigrani, z okrepitvami so zadeli v polno in rezultat je tu.

Po 11 krogih ste na vrhu, tam vas nihče ni pričakoval, verjetno še najmanj vi sami?

Ah, kje pa. Tudi sami kar ne moremo verjeti. Ekipa se je sestavljala s ciljem, da obstane v ligi ABA in nato v domačem prvenstvu skuša osvojiti naslov, ki prinaša igranje v jadranski konkurenci tudi naslednjo sezono. To je bil začetni cilj, z dobrimi igrami od prvega kroga dalje pa se nam je odprlo. To samo kaže na to, da v športu ni nekega pravila oziroma recepta vnaprej. Z nizom šestih zmag na začetku so se tudi apetiti malo dvignili in zdaj po tihem računamo na zgornji del lestvice tudi ob koncu.

Ali od vas to zdaj zahteva tudi vodstvo?

Ne, tega ni. Se pa vsi zavedamo priložnosti in bomo naredili vse, da zadržimo čim višje mesto do konca rednega dela. Ni takega pritiska, da moramo biti v vrhu, je pa to zdaj želja.

Med klubi, ki ste jih premagali, je tudi Olimpija. Kakšno je vaše mnenje o možnostih Ljubljančanov, ki želijo priti med prvih pet?

Če bo v klubu vse tako, kot je treba, če ne bo pretresov in če ne bo prišlo do česa podobnega kot lani z odhodi igralcev, je realno, da se borijo za uvrstitev na zaključni turnir. Zagotovo pa bo težko. Vidi se, da se Zvezda noro dviguje in bo gotovo med štirimi, enako po mojem velja za Partizana, tako je bilo vselej v zadnjih letih, Cedevita z velikimi vlaganji je ekipa za sam vrh. Težko bo za Olimpijo, lahko se bori za četrto mesto, v boju zanj pa si ne sme dovoliti nobenih spodrsljajev.

Očitno bodo zmaji morali prehiteti prav vas, če želijo med štiri?

Očitno res, kot zdaj kaže (smeh).

Jutri vas čaka gostovanje v Novem mestu.

Oboji si želimo zmage. Sigurno bomo velik motiv za krkaše, a tudi oni za nas, saj vemo, da doma igrajo zelo dobro. Težka tekma nas čaka, ne dvomim v to.