Slovenija

Protestniki po ljubljanskih ulicah, tudi pred Magistratom (dopolnjeno)

STA
7. 12. 2012, 18.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Več kot tisoč protestnikov, ki so se zbrali na Kongresnem trgu v Ljubljani, je od tam krenilo na pohod po Ljubljani in se za kratek čas ustavilo tudi pred Magistratom. Pri tem so med drugim vzklikali, da so vsi lopovi in da kapital škoduje zdravju ter žvižgali. Med pohodom protestniki občasno ovirajo tudi promet.

Množica se je podala od Kongresnega trga mimo stavbe ljubljanske univerze do Križank, nato pa do Ljubljanice in proti ljubljanski mestni hiši. Od tam so krenili tudi mimo stolnice in vzklikali: "Denar ljudem, ne pa Cerkvi".

Protestniki so se sprehodili tudi mimo sedeža Radiotelevizije Slovenije in sporočali "RTV je naša", od tam pa so se podali do Metelkove.

Protestniki s transparenti sporočajo, da so proti diktaturi kapitala ter da imajo dovolj laži, korupcije in kraje, zato pozivajo ljudi na ulice. Z vzkliki sporočajo tudi: "Ne bomo plačali vaše krize" in "Denar ljudem, ne pa bankam". Nekdo je prinesel tudi lutko v obliki Slovenije.

Skupina protestnikov s transparentom zahteva tudi izpustitev priprtih protestnikov in je proti kriminalizaciji protestov. Tudi sicer protestniki s plakati sporočajo, da ni problem v njih, ampak da so protesti zaradi problema.

Nekateri protestniki k odstopu pozivajo vlado in ji na enem od transparentov sporočajo, da bi bilo to najlepše božično darilo, spet drugi "gotof si" sporočajo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Današnji protestni shod so sicer pobudniki dogodka na družabnem omrežju Facebook poimenovali kot tretji shod proti politiki Republike Slovenije.

Proteste spremlja tudi policija, ki je zavarovala območje okoli Magistrata pa tudi državnega zbora. Po pričakovanjih se bodo namreč protestniki, kot na vseh shodih doslej, v nadaljevanju preselili pred državni zbor. Poslopje parlamenta je zavarovano z ograjo, ob kateri je bilo doslej opaziti več deset opremljenih policistov, ki upajo, da se tokratni shod ne bo končal z nasilnimi izgredi. Udeležbo na današnjem shodu v Ljubljani je na spletnem zidu dogodka do četrtka zvečer napovedalo več kot 2300 ljudi.

Današnji protest v Ljubljani je sicer že četrti, ki se bo zvrstil od minulega torka. Prvi se je zgodil kot odgovor na dogajanje v Mariboru dan prej, ko se je shod sprevrgel v nasilje. Nekaj nasilja je bilo tudi na prvem ljubljanskem protestu, precej bolj nasilno pa je bilo na shodu prejšnji petek.