Zimski športi

Tina Maze zmagala tudi v St. Moritzu

STA / S.R.
7. 12. 2012, 14.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Črnjanka Tina Maze je zmagala na superkombinaciji za svetovni pokal alpskih smučark v St. Moritzu ter se s tretjo zmago in 14. v karieri še utrdila v skupnem vodstvu v pokalu.

Druga je bila Avstrijka Nicole Hosp, ki je zaostala 88 stotink, tretja pa njena rojakinja Kathrin Zettel (+1,08).

Ilka Štuhec je bila 24. (+ 4,33), tretja slovenska tekmovalka Vanja Brodnik pa 28. (+ 5,52).

Tina Maze je vodila po polovici tekme. Po superveleslalomu je imela Črnjanka stotinko sekunde naskoka pred Švicarko Laro Gut, pet je zaostajala Nemka Maria Höfl Riesch, 27 stotink pa na četrtem mestu Američanka Lindsey Vonn. "Proga je zelo lepa, vendar vidljivost ni bila dobra. Zelo sem zadovoljna. Že v preteklosti sem imela dobre superveleslalomske predstave, vendar se mi še nikoli ni izšlo tako, kot danes," je prvi nastop na progi Engiadina pospremila Mazejeva, ki ji med posamičnimi zmagami v pokalu manjka prav superveleslalomska.

V slalomu je Mazejeva že pri prvem merjenju časa povečala svojo prednost za 26 stotink pred Hospovo in prednost osmih desetink in osmih stotink obdržala nato do cilja. Vse preostale smučarke so zaostale več kot sekundo, tudi četrtouvrščena Höfl Riescheva. Slednja v seštevku svetovnega pokala na drugem mestu za Mazejevo zaostaja že za 128 točk. Vonnova, branilka velikega kristalnega globusa, je napravila napako in je še v zgornjem delu slaloma odstopila. Pred tem je konec prejšnjega tedna v kanadskem lake Louisu slavila trikrat zapored.

Štuhčeva je bila po prvem delu kombinacije na 33. mestu, v slalomu pa je smučala bolje in se prebila med dobitnice točk. Brodnikova je bila po polovici tekme na 42. mestu, nato pa se je tudi njej uspelo uvrstiti med trideseterico, prvič v pokalu po skoraj štirih letih. To je šele njena tretja tekma, na kateri je osvojila točke, vedno pa ji je to uspelo v St. Moritzu. V tem švicarskem zimskošportnem središču je bila 19. in 20. decembra 2008 22. in 28. v superveleslalomu in superkombinaciji.

V soboto bo v St. Moritzu še superveleslalom, v nedeljo pa veleslalom.