Slovenija

Na Kongresnem trgu se začenja že četrti protest proti političnim elitam

STA / S.R.
7. 12. 2012, 16.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na ljubljanskem Kongresnem trgu se je ob 16. uri pričel že tretji shod proti politiki Republike Slovenije, kot so ga poimenovali avtorji dogodka na družabnem omrežju Facebook.

Zaenkrat se je zbralo nekaj sto protestnikov, ki s transparenti sporočajo, da imajo dovolj laži, korupcije in kraje.

Nekateri protestniki k odstopu pozivajo vlado in ji na enem od transparentov sporočajo, da bi bilo to najlepše božično darilo, spet drugi "gotof si" sporočajo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću.

Po pričakovanjih se bodo protestniki, kot na vseh shodih doslej, v nadaljevanju preselili pred državni zbor. Poslopje parlamenta je zavarovano s pohodno ograjo, ob kateri je bilo doslej opaziti več deset opremljenih policistov, ki upajo, da se tokratni shod ne bo končal z nasilnimi izgredi. Udeležbo na današnjem shodu v Ljubljani je na spletnem zidu dogodka do četrtka zvečer napovedalo več kot 2300 ljudi.

Današnji protest v Ljubljani je sicer že četrti, ki se bo zvrstil od minulega torka. Prvi se je zgodil kot odgovor na dogajanje v Mariboru dan prej, ko se je shod sprevrgel v nasilje. Nekaj nasilja je bilo tudi na prvem ljubljanskem protestu, precej bolj nasilno pa je bilo na shodu prejšnji petek.

Po protestnih shodih na Jesenicah in v Kranju se danes gorenjski protest za pravno državo širi še v Bohinj. V Murski Soboti se je na protestih proti politični eliti zbralo čez tisoč ljudi. V Ajdovščini pa se bo protest začel ob 18. uri.

Policisti vse protestnike pozivajo, naj svoja mnenja in stališča izražajo mirno in strpno.