Zarja

Nasitne solate za decembrska druženja

Sonja Grizila/revija Zarja
27. 12. 2015, 16.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Za domače, pa tudi za goste lahko pripravimo pisane nasitne solate, ki lahko nekaj časa počakajo v hladilniku in so samostojna jed za osem oseb.

Google
Riževa solata s tunino

Riževa solata s tunino

Potrebujemo: 40 dag dolgozrnatega riža, majhno čebulo, 25 dag tunine v olju, pest črnih in pest zelenih oliv, večjo vloženo rdečo papriko, 2 limoni in začimbe.
Priprava: Riž skuhamo v slanem kropu, da je še trd na ugriz, in ga oplaknemo pod mrzlo vodo. Primešamo na drobno zrezano čebulo, tunino, natrgano na koščke, z oljem vred, na drobne kocke zrezano papriko, obe vrsti oliv, sol (če je treba), poper in limonin sok. Premešamo in damo v hladilnik za vsaj dve uri.

Sirova solata s šunko

Potrebujemo: 30 dag ementalca, 30 dag delikatesne šunke, 1 rdečo čebulo, 0,5 dl oljčnega olja, strok česna, lovorov list, vejico rožmarina, 4 žlice vinskega kisa, žličko sladkorja in sol, če je treba.
Priprava: Sir narežemo na kocke, šunko na rezance, čebulo na mahne kockice in vse to pomešamo. Nekaj ur prej pa pripravimo preliv, tako da v olje namočimo česen, lovorov list in rožmarin ter pustimo stati v hladilniku vsaj tri ure. Nato vzamemo dodatke ven, v olje pa damo sol, sladkor in kis. Dobro premešamo in prelijemo prek solate.

Solata iz sardin

Potrebujemo: 3 konzerve sardin brez glave, kosti in kože, limono, 8 žlic kisle smetane, 2 srednje veliki jabolki, 3 vložene kumarice, 3 korenčke in začimbe. 
Priprava: Sardine stresemo iz konzerve ter jih poškropimo z limoninim sokom in prelijemo s smetano. Rahlo pomešamo in pustimo dve uri v hladilniku. Medtem naribamo jabolka, na drobno sesekljamo kumarice in na hitro zdušimo korenček, zrezan na rezine. Vse skupaj primešamo k ribam, solimo in popramo po okusu, okrasimo s svežim koprom ter pustimo nekaj časa v hladilniku, da se okusi prepojijo. 


Solata iz pečenke

Potrebujemo: 50 dag puste svinjske ali goveje pečenke, tudi piščanec je dober, 20 dag dušenega graha, 15 dag vloženih kumaric, 15 dag vloženih gob, žlico kaper, 2 dl majoneze in malo kisa od vloženih kumaric.
Priprava: Pečenko zrežemo na tanke rezine, dodamo grah, na tanke rezine zrezane kumarice, narezane gobe, če so prevelike, kapre in vse to zalijemo z majonezo, razredčeno z malo kisa. Dobro premešamo in damo v hladilnik za dve uri.