Polarni zrak

V notranjosti Slovenije bo občutek mraza "le" do -20 stopinj

G.G.
6. 1. 2017, 07.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ljubitelji mrzlega vremena so navdušeni. Če pa bodo šli v hribe, bodo še bolj zadovoljni, saj jim bo hladen veter pričaral občutek mraza od -30 do -38 stopinj Celzija.

Profimedia

Vremenoslovci pravijo, da bo Slovenijo danes dosegel mrzel polarni zrak, še naprej pa bo bril mrzel veter. Občutek mraza bo zato še izrazitejši.

Napoved Arsa kaže, da bo danes v višjih legah, pod Karavankami in v zgornjem Posočju pihal okrepljen severni veter s sunki nad 70 kilometri na uro. Na Ilirskobistriškem in tudi ponekod drugod na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja s sunki nad 100 kilometri na uro. Po napovedi bodo predvidoma sunki vetra tudi v severovzhodni Sloveniji presegli 70 kilometrov na uro. Kot je razvidno s spletnega servisa meteoalarm, je zaradi močnega vetra tako za severozahodno in jugozahodno Slovenijo kot severovzhod države še vedno razglašena oranžna stopnja ogroženosti.

V notranjosti Slovenije in tudi na Primorskem v krajih brez burje, kot je Goriška, se vse do nedelje temperature ves dan ne bodo dvignile nad ledišče. Jutranje temperature bodo bodo večinoma pod -10 stopinj Celzija. Občutek mraza bo do -20 stopinj Celzija.

V sredogorju in visokogorju bodo vremenske razmere zaradi izrazitejšega občutka mraza ekstremne. Temperature se bodo gibale od -15 do -22 stopinj Celzija, občutek mraza pa bo od -30 do -38 stopinj Celzija.

Zrak, ki bo danes dosegel Slovenijo, je bil konec leta 2016 še v neposredni bližini severnega pola, so v četrtek sporočili z z Arsa, kjer so na polarni mraz opozarjali v začetku leta.