Darovanje organov

Največ, kar lahko naredimo za popolnega neznanca

Carmen Leban
6. 1. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Sloveniji je darovanje organov zakonsko urejeno, leta 2015 pa je bila sprejeta tudi uredba, ki je poenotila sistem vseh držav v Evropski uniji, s tem seveda tudi držav v Eurotransplantu, čeprav ima vsak država možnost, da posamezne pogoje določi še strožje, kot so definirani v direktivi.

Slovenija-transplant
Za prevoz organov za presaditev je strokovno poskrbljeno.

Organe rešijo na kraju nesreče: V Španiji naj bi že izvajali postopke, ko na kraju nesreče ali drugih oblik smrti poskušajo vzdrževati krvni pretok in tako ohraniti vitalne organe. 

Kljub dobro urejenemu sistemu pa je v Sloveniji darovalcev še vedno premalo, zato so se v Slovenija transplantu odločili, da bodo z dvema aktivnostma poskušali ljudi ozavestiti in tako spodbuditi odzivnost, kar zadeva darovanje organov. Za prevoz organov za presaditev pa so angažirali tudi letalo Falcon, ki je v upravljanju Slovenske vojske.

Darovalci se morajo registrirati

Darovalec je lahko kdorkoli, edina omejitev je, da organi delujejo in da darovalec ni nosilec neozdravljivih infekcij ter neozdravljivih malignih bolezni. Svoje organe lahko daruje tudi mladoletna oseba, ki je dopolnila 15 let. Darovalci se za darovanje organov opredelijo v času življenja in se vpišejo v register, za darovanje njihovih organov pa se lahko po smrti opredelijo tudi svojci. Trenutno je v Sloveniji v registru 5200 darovalcev, kar je žal zelo majhen odstotek. Vzrok, da je tako, pripisujejo predvsem slabi ozaveščenosti.

Slovenija-transplant
Sodelovanje vseh, ki skrbijo za transport organov, je dobro organizirano.

Darujejo lahko tudi neregistrirani svojci

Slovenija-transplant
Lani so s falconom 11-krat namesto potnikov potovali organi.

Za morebitno darovanje organov se s svojci, ne glede na to, ali je bil umrli na seznamu darovalcev ali ne, pogovori posebna ekipa strokovnjakov, ki poskrbi tudi, da so izpolnjeni vsi pogoji za darovanje in presaditev organov. Sicer pa, kot pravi direktorica Zavoda RS za presaditev organov in tkiv Slovenija transplant, prim. Danica Avsec, je za uspešno presaditev organov ključnega pomena njihova zadostna prekrvavljenost, zato je presaditev možna zgolj pri darovalcih, ki so umrli v bolnišnični oskrbi.

Program darovanja in pridobivanja organov izvajajo vse slovenske bolnišnice, s katerimi dobro sodelujejo, po besedah prim. Avščeve nekoliko »škripa« le z UKC Maribor, zelo zgledno pa je sodelovanje s Splošno bolnišnico Celje. Sicer opozarja, da gre v primeru ne najbolj zglednega sodelovanja iskati vzroke v slabi kadrovski strukturi, tu gre predvsem za preobremenjenost zdravstvenega osebja.

Največ je potreb po ledvicah

V Sloveniji je največ potreb po ledvicah, pri katerih so presaditve načeloma zelo uspešne, ledvico pa lahko daruje tudi živ darovalec. 

Zdravstveni postopki omogočajo presaditev ledvic, srca, jeter, pljuč, trebušne slinavke in tankega črevesa. Trenutno je v Sloveniji največ potreb po ledvicah, pri katerih so presaditve načeloma zelo uspešne, ledvice pa lahko daruje tudi živ darovalec. Običajno so to osebe v sorodstvenem ali partnerskem razmerju. Med manj uspešnimi so za zdaj presaditve pljuč in trebušne slinavke.

V transportu organov za presaditev sodeluje Slovenska vojska s svojo posadko na falconu. Letos je letalo v ta namen poletelo enajstkrat, nazadnje na silvestrovo zjutraj. Sicer pa organe v Slovenijo transportirajo tudi z rednimi linijami letalskega prevoznika Adria Airways.

Trenutno je v Sloveniji v čakalni vrsti za organe 110 bolnikov, ki bi potrebovali ledvice, 5 jih potrebuje srce, 28 jetra, 9 trebušno slinavko, od tega 8 v kombinaciji z ledvicami.