Pred volitvami

Prihaja za Pahorjem ženska?

Matej Klarič
5. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predvidoma v novembru bomo spet odšli na volišča in volili predsednika republike. Preverili smo, kdo je že napovedal svojo kandidaturo in kateri kandidati bi se znali še pojaviti v bitki za predsedovanje.

Bobo/M.P.
Letos bomo odločili, kdo se bo za pet let preselil v predsedniško palačo.

Kot je že nekaj časa znano, se bo za vnovičen petletni mandat potegoval dosedanji predsednik Borut Pahor.

Poleg njega pa se omenja še kar nekaj imen, ki bi se lahko potegovala za enega od treh najpomembnejših položajev v državi.

Brglez nenaklonjen kandidaturi

Brglez je dejal, da nekateri hočejo njegovo kandidaturo, da bi se ga znebili v stranki.

Kot enega izmed mogočih kandidatov iz vladajoče SMC so omenjali njenega drugega moža Milana Brgleza, ki pa sam kandidaturi ni najbolj naklonjen. V Dnevnikovem objektivu je tako v soboto dejal, da je na sedanji funkciji predsednika državnega zbora bolj potreben, in dodal, da bi se ga s tem morda nekdo želel znebiti. V stranki so namreč prisotne različne struje. Pomenljiv je podatek, da je bil 2. januar vrnjen kot dela prosti dan na pobudo poslancev SMC, kljub nasprotovanju predsednika vlade Mira Cerarja. Brglez pa je tudi med najodločnejšimi kritiki osnutka nove protimigrantske zakonodaje ministrice Vesne Györkös Žnidar.

Glede na to, da je Pahor s svojimi populističnimi potezami med volivci izjemno priljubljen, ne gre verjeti, da bi ga kdo od kandidatov lahko premagal. Stranke bodo kandidirale bolj za krepitev svojega ugleda in prepoznavnosti.

Desus brez kandidata

Iz poslanske skupine Desus so že večkrat sporočili, da svojega kandidata ne bodo imeli. Obstaja pa možnost, da podprejo kakšnega drugega kandidata, ki bo kandidiral proti Pahorju. Pred petimi leti so podpirali poraženega Danila Türka, zato podpore Pahorju gotovo ne bodo dali. Slednji pa bi podporo znal dobiti v stranki SD, katere dolgoletni predsednik je bil. V Združeni levici se za zdaj še niso odločili glede svojega kandidata, skoraj gotovo pa njen prvi obraz, Luka Mesec, ne bo vstopil v bitko.

Novakova naj bi kandidirala

Čeprav je vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin dejal, da imajo tri evidentirane kandidate, naj bi se za kandidaturo odločila tudi predsednica stranke Ljudmila Novak. V opozicijski SDS pa se govori, da bi lahko v boj poslali Romano Tomc. Kandidaturo je te dni najavila tudi Tadeja Romih, direktorica zunajparlamentarne stranke SLS.