Varuh človekovih pravic

Če bodo kršene pravice beguncev, bodo ukrepali

J.P./STA
5. 1. 2017, 19.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Varuh človekovih pravic ob predlogu novele zakona o tujcih, ki ga je danes pripravila vlada, na načelni ravni navaja, da bi moral biti zakon skladen z mednarodnimi standardi varovanja pravic beguncev. Ukrepi organov bi morali biti dorečeni tako, da ne bo kršenja pravic. Če se bo to dogajalo, bo varuh ukrepal skladno s pristojnostmi.

Bobo
Prizor iz leta 2015 - kolona migrantov pri Dobovi.

Varuh ob tem pojasnjuje, da ga pristojni organi niso seznanili z uradno različico besedila, ampak je besedilo prejel od nevladnih organizacij. Nanj je podal pripombe 20. oktobra lani, ministrstvo za notranje zadeve pa je v odzivu nanj v začetku novembra navedlo, da bo pripombe preučilo in jih skušalo smiselno upoštevati, je sporočil varuh človekovih pravic.

Ministrstvo je tedaj po navajanju varuha tudi napovedalo, da mu bo posredovalo končno verzijo predloga, česar pa do danes ni storilo.

Vlada je danes v parlamentarno proceduro poslala novelo zakona o tujcih, ki predvideva, da lahko DZ v primeru zaostrenih razmer sprejme ukrep, po katerem med drugim policija tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev, ne bo dovolila vstopa v državo. To bo veljalo tudi, če tujec izrazi namen podati prošnjo za mednarodno zaščito, a želi vstopiti nezakonito.

Glede morebitne vložitve zahteve za oceno ustavnosti novele pa je varuh poudaril, da mora biti najprej sploh sprejeta v DZ.

Kršenje mednarodnega prava in prava EU

V nevladni organizaciji Amnesty International pa so ob predlogu novele zapisali, da oropati ljudi na begu za življenje njihove pravice do prošnje za azil in jih potiskati nazaj na mejo pomeni kršenje mednarodnega prava in prava EU.

Namesto obravnave beguncev in prosilcev za azil kot varnostnega tveganja bi morala slovenska vlada po opozorilu te organizacije prepoznati svojo odgovornost za zaščito ljudi, ki so prepotovali težko pot in so v iskanju varnosti žrtvovali vse.

Po njihovih besedah je predlog slovenske vlade podoben tovrstnim prizadevanjem držav v soseščini, zlasti na Madžarskem in v Avstriji, da bi zaprli meje za tiste, ki bežijo pred grozotami vojne.

"Zakonski predlog brezobzirno gazi tako po pravici vsakega posameznika do prošnje za azil kot tudi po obveznosti Slovenije, da bo temeljito obravnavala vsako prošnjo," je dejal namestnik direktorja za Evropo pri Amnesty International Gauri van Gulik.