Podpora EU

Volivci v EU jezni, vendar ne želijo slediti Britancem

S.R.
5. 1. 2017, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Glede na nedavno anketo volivci v Franciji, Nemčiji, Italiji in Grčiji menijo, da so njihove države skrenile s prave poti, vendar zaenkrat še nimajo želje, da bi sledili Britancem.

Profimedia
Po Brexitu in Trumpovi zmagi v Združenih državah so na morebitne znake rastočega nezadovoljstva med prebivalstvom zelo pozorni tudi vlagatelji.

Presenetljiv rezultat britanskega referenduma s 23. junija, ki ga je Donald Trump, takrat še predsedniški kandidat, pozdravil kot »čudež«, je sprožil vprašanja v zvezi s prihodnostjo prizadevanj za povezovanje Evrope.

Anketa je bila opravljena pred zadnjim terorističnim napadom na božičnem sejmu v Berlinu, in sicer med 25. novembrom in 7. decembrom. 

Rezultati spletne ankete WIN/Gallup International, ki je zajela 14,969 oseb v petnajstih državah članicah (med njimi ni bilo Slovenije), kažejo na splošno nezadovoljstvo volivcev v Evropski uniji, vendar je v večini večjih držav članic podpora EU še vedno višja od 60 odstotkov.

Kar 89 odstotkov grških volivcev na primer meni, da gre njihova država v napačno smer. V Franciji je bil delež takih volivcev 82-odstoten, v Italiji 79-odstoten in v Nemčiji 62-odstoten.

Čeprav je prebivalstvo očitno nezadovoljno, se je v primerjavi z anketo iz leta 2015 skupen delež volivcev, ki bi izbrali izstop iz EU, s 33 povišal le na 36 odstotkov, pri čemer se je v Nemčiji, Franciji in Belgiji celo znižal. Podpora izstopu se je najbolj povečala na Finskem in v Grčiji, in sicer iz 29 na 40 odstotkov oz. iz 38 na 46 odstotkov.

Ni presenetljivo, da si 60 odstotkov anketirancev želi zmanjšanja števila migrantov in beguncev. Ta odstotek je sicer najvišji v Grčiji, kjer je takih 86 odstotkov.