Brexit

Evropska unija ni v smrtni nevarnosti

J.P./STA
16. 6. 2016, 14.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

EU v primeru izstopa Velike Britanije ni v smrtni nevarnosti, je danes, teden dni pred britanskim referendumom o članstvu v uniji, ocenil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je posvaril, da za Otok izstop ne bi bil smiseln.

Po najnovejših anketah so v prednosti zagovorniki brexita.

"Mislim, da Evropska unija ne bo v smrtni nevarnosti, če bo Velika Britanija izstopila iz nje, saj bomo nadaljevali politiko tesnega sodelovanja v Evropi, še posebej na področju gospodarske in monetarne unije," je dejal Juncker na mednarodnem gospodarskem forumu v ruskem Sankt Peterburgu.

Najnovejši anketi, objavljeni danes, kažeta, da večina Britancev želi zapustiti unijo. Raziskava agencije Survation kaže, da bi iz povezave izstopilo 52 odstotkov Britancev, 48 odstotkov pa jih želi ostati v uniji. Po anketi instituta Ipsos Mori pa je brexitu naklonjenih 53 odstotkov britanskih državljanov, medtem ko jih je 47 odstotkov za nadaljevanje članstva v uniji. Nobena od anket ne upošteva volivcev, ki so še neodločeni.

Tusk se je po drugi strani danes znova zavzel za to, da bi Velika Britanija ostala članica unije. "Zgodovina nas je izučila, da razdeljeni vedno utrpimo poraz in da vedno zmagamo, če smo enotni," je poudaril ob obisku v Helsinkih.

Po njegovih besedah je očitno, da bo Evropa brez Združenega kraljestva znatno oslabljena in da bo tudi Združeno kraljestvo zunaj unije znatno šibkejše kot sedaj. "Namesto sedmih let negotovosti v naših odnosih, ki bi bila neizogibna in neposredna posledica brexita, lahko v manj kot letu dni uresničimo trajen dogovor o novi ureditvi za Veliko Britanijo v EU, ki jo je izpogajal David Cameron," je Tusk predstavil obe možnosti.

"Skupaj lahko naredimo toliko stvari. Da bi zdaj odšli, ne bi imelo smisla," je Britancem še sporočil predsednik Evropskega sveta.

Priznal je sicer, da je danes "težko biti optimističen", saj pozna zadnje javnomnenjske raziskave.