Po pogovoru

Erjavec: "Z ocenami o rušenju koalicije so pretiravali"

G.G./STA
16. 6. 2016, 14.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Koalicijski partnerji so pri premierju Miru Cerarju ublažili napetosti, ki so se pojavile zaradi podpore DeSUS interpelaciji zoper ministrico Anjo Kopač Mrak. Dogovorili so se, da si bodo porušeno zaupanje skušali povrniti z delom. Prvak DeSUS Karl Erjavec meni, da je koalicija trdna in so z ocenami o rušenju koalicije pretiravali.

STA
Napeto je bilo zlasti med SD in stranko DeSUS.

Kot je po srečanju pri premierju v izjavi novinarjem pojasnil prvak SD Dejan Židan, so prečesali dogajanje in se dogovorili, da si bodo delno porušeno zaupanje skušali povrniti predvsem z dobrim delom vseh treh strank in vseh ministrov. Čez čas pa bodo zadevo ponovno ocenili.

Odločili so se, da je treba varovati politično stabilnost in tudi koalicijo. Na vprašanje o zaupanju prvaku DeSUS Erjavcu je Židan odgovoril, da zaupa v koalicijsko pogodbo, ki jo je treba izpolnjevati. Židan je spomnil, da partnerice nimajo enotnega mnenja, ali je bila s podporo DeSUS interpelaciji zoper Kopač Mrakovo kršena koalicijska pogodba.

Erjavec je ponovno zavrnil očitke, da DeSUS ruši koalicijo. Interpelacija ene od ministric po njegovih besedah ne ogrozi koalicije, Kopač Mrakova pa tudi ne bi bila prva ministrica, ki bi odšla iz vlade.

Koalicija je po Erjavčevih ocenah trdna, kar se je danes na seji vlade in na pogovoru s premierjem potrdilo. Na vprašanje o zaupanju v SD je odgovoril, da so koalicijski partnerji in je škoda, da ministrica ni bila pripravljena upoštevati stališč DeSUS. Podprli bi jo, kot so sprva napovedali, a so na koncu ugotovili, da ne misli resno uresničevati dogovora z DeSUS. Od Kopač Mrakove Erjavec zdaj pričakuje, da bo svojo politiko spremenila.

Kdo bo oblekel kockasti dres?

Erjavec je bil oster tudi do vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana, ki je svoje vtise po interpelaciji ponazoril tudi s športnim primerom. Kot je dejal Han, se mu je na interpelaciji zazdelo, kot bi si na nogometni tekmi med Slovenijo in Hrvaško eden od igralcev sredi tekme premislil in oblekel kockasti dres.

Erjavec je danes vrnil z besedami, da Han marsikaj govori. "Upam, da ne bo kakšnega kockastega dresa oblekel," je pristavil.