Po interpelaciji

Cerar bo sedel za mizo z Erjavcem in Židanom

G.G./STA
16. 6. 2016, 07.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Premier Miro Cerar ocenjuje, da smo bili te dni priča zlorabi interpelacije in brezplodnemu prepiru med DeSUS in SD. Vodja poslanske skupine stranke DeSUS Franc Jurša pa meni, da bo ministrica težko opravljala funkcijo, saj da ji je kredibilnost zelo padla.

STA
Kdo bo prevladal v novem koalicijskem trgovanju?

Za interpelacijo zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak je sinoči glasovalo 43 poslancev, proti jih je bilo 38. Ministrica ostaja na položaju, saj je za uspeh interpelacije potrebnih najmanj 46 glasov.

Cerar je poudaril, da stanje na njenem področju ni v vseh pogledih zadovoljivo in od nje pričakuje ukrepe, o katerih sta se jasno pogovorila. "Če pravih korakov ne bo naredila, bom moral sam razmisliti o tem, kaj storiti oz. kako jo pozvati na odgovornost," je znova opozoril premier.

Po njegovih besedah je zdaj pomembno, da s stranko SMC zagotavlja politično stabilnost in da pomirijo turbulence, ki sta jih zaradi nepotrebnega prepira pomagali povzročiti koalicijski stranki. Kot je dejal, bi tudi prvak SD Dejan Židan in predsednik DeSUS Karl Erjavec morala vedeti, da je neodgovorno sprožiti take prepire in povzročati nestabilnost v političnem prostoru.

Na vprašanje o sodelovanju z Erjavcem je Cerar odgovoril, da so bili tudi doslej v koaliciji večkrat različnih mnenj in so bile napete situacije, a so morali to z dialogom preseči. "Enako kot do zdaj bom moral z Erjavcem in Židanom sesti za mizo, se dogovoriti, kako naprej," je napovedal in dodal, da Slovenija zdaj potrebuje polno opravilno vlado, ki bo izvedla svoje načrte.

Zavrnil je tudi oceno vodje poslancev SD Matjaža Hana, da koalicija ne deluje. "Han je podal že marsikatero napačno oceno," je dejal Cerar. Priznava pa, da se koalicija na zadnjem primeru razhaja. "DeSUS in SD sta lahko jasno ugotovili, da je to napaka, da tako ne moremo voditi države. Upam, da ju je to izučilo," je bil oster Cerar.

DeSUS: padla je kredibilnost ministrice

In kaj pravijo v stranki DeSUS. Vodja poslanske skupine upokojenske stranke Franc Jurša je presenečen nad podporo ministrici Anjo Kopač Mrak. Čeprav je ostala na položaju, je za njen odhod glasovalo več poslancev, kot jo je podprlo. To je jasen signal, da bo ministrica težko opravljala funkcijo, je ocenil Jurša in dodal, da ji je kredibilnost zelo padla.

Podobno je mišljenje prvaka stranke DeSUS Karla Erjavca. Meni, da je glasovanje na interpelaciji pokazalo, da Kopač Mrakova nima več legitimnosti.

STA
Štab SD zadovoljen z rezultatom interpelacije.

SD ne pristaja na "kravje kupčije"

V SD bodo storili vse, da v Sloveniji ne bo politične nestabilnosti, zagotavlja prvak stranke Dejan Židan. Kljub temu po njegovih besedah o dogajanju v zadnjih dneh pričakujejo temeljit pogovor znotraj koalicije. Židan je sicer po sredinem glasovanju o interpelaciji zoper ministrico ponovil oceno, da je bila zgodba družinske tragedije zlorabljena za politični obračun s socialno politiko, ki jo vodi Kopač Mrakova. Kot je poudaril, pa ni pričakoval, da se bodo dvema desnima strankama pri tem pridružile tudi nekatere stranke, ki se deklarirajo za leve.

Na ta način je po njegovih besedah nastala "nenačelna koalicija proti vodenju socialne politike, ki beleži nadpovprečne rezultate". Na drugi strani pa je za Židana je zelo pomembno, da so v SD tudi v času interpelacije ohranili načelno držo, saj niso pristali na kadrovske in politične "kravje kupčije".