Panamski dokumenti

Aretirali informatika družbe Mossack Fonseca

G.G./STA
15. 6. 2016, 21.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Ženevi so zaradi domnevne kraje podatkov aretirali informatika panamske družbe Mossack Fonseca, ki se je znašla v središču afere Panamski dokumenti. Družba je zaradi domnevnega vdora v računalnik v pisarni v Ženevi vložila tožbo, na podlagi katere je švicarsko državno tožilstvo sprožilo kazenski postopek.

"Vemo, da so bili podatki prenešeni z njegovega računalnika v Ženevi in da je imel vse pravice za dostop," je za časnik Le Temps povedal odvetnik družbe Thierry Ulmann. To je bila po njegovih besedah tudi podlaga za vložitev tožbe.

Iz ženevske pisarne Mossack Fonsece, kjer so prav tako opravili preiskavo, na vprašanja niso odgovarjali.

Osumljenec, čigar imena niso objavili, po besedah njegovih odvetnikov Thomasa Bartha in Romana Jordana zavrača vse obtožbe. Ali je osumljenec neimenovani vir, ki je nemškemu časniku Süddeutsche Zeitung razkril podatke, ni mogoče potrditi.

Ženevske sodne oblasti so zgolj potrdile, da vodijo preiskavo, medtem ko podrobnosti o sami tožbi in preiskavi niso razkrili.

Pri razkritju je poleg nemškega časnika sodeloval tudi Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev in več kot 100 drugih novinarskih organizacij.

Projekt je nastal na podlagi notranjih podatkov panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca. Ti vsebujejo informacije o 214.488 poslovnih subjektih s sedežem v tujini, ki so povezani z ljudmi v več kakor 200 državah in ozemljih. V dokumentih so se znašli tudi številni svetovni politiki in druge znane osebnosti.