Postali so najhujši zločinci

Brutalni umori in pokoli

zf
16. 6. 2016, 07.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Morilci, posiljevalci in sadisti so bili pred zločinom najprej miroljubni, navadni ljudje, ki se jih okolica ni bala. S povzročenimi brutalnimi zločini pa so postali prestopniki, ob katerih zaledeni kri. Hrvaška še danes težko verjame, da so nekaterih izmed njih postali pošasti.

Arhiv Svet24 (ne uporabljaj)
Damir Voškion je za zločin prejel 40 let prisilnega zdravljenja v psihiatrični bolnišnici.

Damir Voškion je oktobra 2007 v naselju Vidikovac blizu Pulja hladnokrvno ubil svojega očeta, brata, svakinjo in nečaka – sedemletno Karlo in dvomesečnega Maura. Ubil je vse člane družine, ki so bili nesrečnega dne v domači hiši. Trupla so po umoru odkrili sosedi. Na terasi hiše so našli truplo Damirjevega očeta Renata (70), 36-letno Damirjevo svakinjo Renato so našli na stolu, s strelom v glavi, poleg nje pa je ležal dvomesečni Mauro, zavit v belo odejico, ki je bila prepojena s krvjo. Za kavčem so našli truplo Damirjeve nečakinje Karle, brata Deana pa je ubil ob vstopu v hišo. Po strašnem umoru petčlanske družine je sedel v avto in se odpeljal do policijske postaje, kjer je vratarju hladnokrvno povedal, da je ubil družino. Sodišče mu je prisodilo prisilno zdravljenje v psihiatrični bolnišnici, kjer bo zaprt 40 let.

Arhiv Svet24
Srđan Mlađan bo za trojni umor kot mladoletna oseba moral odsedeti 21 let zaporne kazni.

Krvavi pohod Srđana Mlađana

Trojni morilec Srđan Mlađan bo na svobodo izpuščen leta 2025. Torej čez devet let, takrat bo preteklo 44 let od brutalnega zločina, ko se je Mlađan sprehodil po ulici in naključno pobijal. »Na določeni točki sem se odločil, da je to dan, da nekoga ubijem. Če ne bi bili to oni, bi bil pač nekdo drug,« je Srđan odgovoril na vprašanje, zakaj je januarja 1998 ustrelil 16-letno Elizabeto Šibić, dekle, ki je na stopnišču pred šolo čakalo svojega fanta. Pred tem je ni poznal. Naključna žrtev je bil v nadaljevanju tudi upokojenec Petar Jančić (61) iz Siska, ki se je znašel na napačnem mestu ob napačnem času. Počakal ga je pred vhodom v garažo, kjer je vanj ustrelil tri naboje iz očetove puške. Aretiran je bil dva meseca po umoru Petra Jančića, nekaj dni po tem, ko je oborožen oropal Sisačko banko.

Nadaljeval čez vikend

Končal je v zaporu za mladoletne v Požegi, kjer pa je enega izmed prostih vikendov izkoristil za ugrabitev matere z dvema otrokoma in umor policista Milenka Vranjkovića - Kinga. To se je zgodilo leta 2002, ko še ni dopolnil 21 let. Če bi ta umor storil 66 dni pozneje, bi njegova kazen znašala 40 let zapora.

Arhiv Svet24
David Petrović je stanodajalca napadel s sekiro, dele telesa pa odvrgel na različne lokacije.

S sekiro zmasakriral stanodajalca

David Petrović je pred tremi leti pijan in omamljen s sekiro v Bukovju pri Slavonskem Brodu zmasakriral svojega stanodajalca Stanislava Turžanskega (58). Petrović je zločin priznal in podrobno opisal načrt, s katerim se je želel rešiti njegovega trupla. V hiši je šest dni skrival razkosane ude, ostale dele telesa pa je odvrgel na dveh lokacijah v okolici Slavonskega Broda. Petrović, ki je obsojen na 18 let zapora, je povedal, da sta se sprla glede najemnine. Najvišja kazen, 20 let, mu ni bila dodeljena, saj je bila upoštevana olajševalna okoliščina – priznanje umora in podrobnejši opis lokacije, kjer so našli posmrtne ostanke.

Arhiv Svet24
Luka Pezelj je Kristino napadel z izvijačem in ji zadal 23 vbodnih ran, ker je ni mogel posiliti.

Z izvijačem jo je zabodel 23-krat

Luka Pezelj je januarja 2008 napadel študentko iz Vedrina v Trilju, kjer je bila zaposlena. Prestregel jo je, ko je odhajala domov, jo povabil v avto in jo želel posiliti. Ta se mu je uprla, zato je iz hlač potegnil izvijač in jo z njim napadel. Telo so našli tri dni po umoru v Smajličih blizu Omiša. Kristina je v Pezeljev avto vstopila najverjetneje zato, ker ga je na videz poznala. Ko je zavil proti domu z izgovorom, da mora po denar, in jo začel otipavati po kolenu, ji je postal sumljiv. Prosila ga je, da ustavi, on pa jo je udaril in jo odpeljal na kraj, kjer jo je želel posiliti. Ker se mu je dekle uprlo, jo je večkrat zabodel z izvijačem. Četrti dan po brutalnem zločinu se je sam predal policiji in hladnokrvno povedal za pošastni zločin. Višje sodišče mu je prisodilo 31 let zapora.