Obtožen umora iz koristoljublja

Bil je šokiran, ko je pod traktorjem zagledal Brankovo truplo

Gregor Gruber
6. 1. 2017, 07.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

29-letni Asmir Sulejmanović je v hudih škripcih. Nad glavo mu visi obtožba za umor. Iz koristoljublja naj bi umoril Branka Bajdeta. Kaj pravi o očitkih Asmir? Trdi, da se je zgodila nesreča.

Sašo Avramovič
Branko je živel v vasici Ključevica v starejši hiši, ki se nahaja na odročnem predelu

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je včeraj sodnica Špela Koleta obtoženemu Asmirju Sulejmanoviću najprej razložila, da ima možnost priznati umor in sprejeti ponudbo tožilstva. Tožilka Nikolaja Hožič je izbrala srednjo možnost. Če prizna umor 63-letnega Branka Bajdeta, nekdanjega policista, ki je živel v vasi Ključevica pod Kumom, bo postal zapor njegov dom za 22 let in šest mesecev. Predpisana kazen za umor je namreč od 15 do 30 let.

Sulejmanović ni takoj dejal, priznam ali ne priznam. Želel je prebrati izjavo in sodnica mu je dovolila digresijo, čeprav je čas za izpovedi praviloma kasneje, na glavni obravnavi. Pa mu dovolimo, da o dogodkih, ki so se 20. julija odvijali v odročni vasici, spregovori še na tem mestu in se kasneje posvetimo neizprosnim ugotovitvam policije in tožilstva.

"Ne priznavam kaznivega dejanja, priznam pa, da je Bajde umrl pod traktorjem," je bil nekoliko enigmatičen Sulejmanović, sicer poročen in oče dveh otrok (tretjega bo pričakal v priporu). Takoj je ponudil razlago. "Zgodila se je nesreča, ki je nisem mogel preprečiti," je zatikajoče bral Sulejmanovič in dodal, da je bil šokiran, ko je skočil s traktorja in pod kolesi zagledal mrtvega Bajdeta, ki naj bi se kar naenkrat znašel pred traktorjem.

V paniki najprej pograbil denar

Zakaj ni takoj poklical policije, reševalcev, sosedov? Zagrabila naj bi ga panika, obup. "Bil sem v šoku, odšel sem v Bajdetovo hišo," se brani najhujših očitkov Sulejmanović. Kaj pa je iskal v hiši? Spomnil se je, da mu je soproga dejala, da ima tam nekje v Bajdetovi hiši shranjen denar, okoli 2000 evrov. Pa je stopil v hišo in vzel, kar je našel, okoli 250 evrov. Ni čutil, da bi ga okradel, saj je tudi sam delal občasno pri njem in bi moral dobiti še plačilo.

In medtem je že preminuli Branko Bajde ležal pod traktorjem. Je zdaj čas, da obvesti policijo? Ne. Truplo je privezal na traktor, ga odvlekel do bližnjega gozda in skril v globeli. "Žal mi je, da sem oskrunil Brankovo truplo, zgrožen sem nad svojim dejanjem," pravi obtoženi, a časa ni mogoče zavrteti nazaj.

"Vse je imel na dosegu rok"

Koristoljublje, pravi policija, Sulejmanović se ne strinja. Ker je delal pri njem skoraj vsak dan in je imel dostop do njegovih prostorov, ne vidi razloga, da bi ga moral ubiti: "Vse sem imel vsak dan na dosegu rok."

Takšna je torej verzija obtoženega Asmirja Sulejmanovića, ki ima na grbi že nekaj manjših premoženjskih kaznivih dejanj. Njegova zagovornica, odvetnica Irena Ferme, bo na naslednjih obravnavah poskušala dokazati, da je šlo za tragično nezgodo. To bo težko delo, saj je tožilstvo zoper obtoženega zbralo veliko dokazov, policistom pa naj bi na zaslišanju obtoženi tudi sam opisal potek dogodkov.

Sašo Avramovič
V hiši je živel sam, žena ga je, kot so nam povedali domačini, pred leti zapustila

Z verigo ga je zvezal na traktor in odvrgel v globel

Bralec se bo nemara spomnil, da smo pisali o nasilni smrti Branka Bajdeta. Po ugotovitvah kriminalistov se je Sulejmanović z Bajdetom sprl, ne prvič, pri spravilu sena. Z jezo v srcu je nato sedel za traktor in svojega znanca namerno zbil in ga nato še povozil. Zatem je njegovo truplo z verigo navezal na traktor, ga odpeljal čez njivo ter odvrgel v globel. Po tem je 29-letnik odšel v pokojnikovo hišo, mu ukradel denarnico z nekaj drobiža, se s traktorjem odpeljal v Radeče in nato naprej v Celje, kjer je denar zapil.

Štiri dni po umoru so v iskalni akciji našli Bajdetovo truplo v bližini njegove kmetije. Sulejmanovič se je po popivanju vrnil domov in 28. junija ga je prijela policija, preiskovalni sodnik pa mu je po zaslišanju, na katerem naj bi priznal zločin, odredil pripor.