Močni nalivi

Pozor! Arso razglasil oranžno stopnjo ogroženosti

J.P./STA
16. 9. 2016, 10.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bodo popoldne, zvečer in v noči na soboto v zahodni, jugozahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji ob nevihtah krajevno možni močnejši in dolgotrajnejši nalivi. Arso je za zahodno in južno Slovenijo za danes in soboto razglasil oranžno stopnjo ogroženosti.

Profimedia
Obeta se nam deževen vikend.

Arsov dežurni prognostik je za Svet24.si povedal, da se bodo močnejši nalivi v osrčje države razširili ponoči. Najbolj na udaru bodo ljudje, ki živijo ob vodotokih – ti lahko prestopijo bregove, zato ljudem, ki živijo na poplavnih območjih, svetuje, naj ustrezno ukrepajo in zaščitijo svoje premoženje.

Danes bo v vzhodni Sloveniji sicer večinoma sončno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. V zahodnih ter ponekod v osrednjih in južnih krajih bo občasno deževalo, v bližini morja bodo možne tudi posamezne nevihte. Pihal bo jugozahodni veter. 

Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25, v vzhodnih krajih do 28 stopinj Celzija. Zvečer se bodo padavine z nevihtami od zahoda okrepile in se ponoči prehodno zajele vso Slovenijo. Jutri bo na vzhodu sončno in večinoma brez padavin. Drugod bo spremenljivo oblačno z občasnimi plohami ali nevihtami. Pihal bo jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 17 do 23, ob morju in na vzhodu do 25 stopinj Celzija.

Prva polovica letošnjega septembra je bila za tri do pet stopinj Celzija toplejša od dolgoletnega povprečja. Meritve Agencije RS za okolje so v večini Slovenije pokazale prvi ali drugi največji temperaturni odklon v zadnjih 50 letih.

Obeti: V nedeljo in ponedeljek bo pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami. Nekoliko hladneje bo. Kot nam je povedal Arsov dežurni prognostik, se bo vreme v torek stabiliziralo, do vikenda pa ne gre pričakovati padavin. Tudi sicer bo vreme lepše z dnevnimi temperaturami okoli 20 stopinj Celzija, torej tipičnimi jesenskimi temperaturami.

Vremenska slika: Nad severnim Sredozemljem je nastalo ciklonsko območje. Vremenska fronta bo zvečer in ponoči prešla Slovenijo. Pred njo priteka k nam z jugozahodnimi vetrovi vse bolj vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, več sonca bo v krajih vzhodno od nas. V Furlaniji Julijski krajini, v Istri in v Kvarnerju bodo krajevne padavine, deloma nevihte, ki se bodo zvečer krepile in se širile proti vzhodu. Pihal bo jugozahodni veter. Jutri bo v Alpah in ob Jadranu spremenljivo oblačno s plohami in posameznimi nevihtami, v krajih vzhodno in jugovzhodno od nas pa bo večinoma sončno. Pihal bo jugozahodnik.

Biovreme: Vremenski vpliv bo obremenilen, z vremenom povezane težave bodo pogoste, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje občutljivih ljudi bo moteno. Priporočajo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost. Po besedah dežurnega prognostika, bi lahko vremenski vpliv zaradi prihoda fronte bil obremenilen do torka.