Urologija

Dodatni program ne bo skrajšal čakalnih vrst

M.K.
16. 9. 2016, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

S dodatnim programom, ki ga je odobrilo ministrstvo za zdravje, bodo do konca leta ob sobotah dodatno operirali 64 bolnikov z urološkim rakom. Vendar to ne bo bistveno skrajšalo čakalne vrste za operacije uroloških rakov, saj slovenska urologija potrebuje organizacijsko prenovo., meni stroka.

arhiv Svet24
Urologija je pod velikim medijskim pritiskom zaradi izolskih dogodkov. (Slika je simbolična)

S prenovo prostorov na kliničnem oddelku za urologijo kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so se izboljšale razmere in varnost bolnikov, je na novinarski konferenci dejal predstojnik oddelka Bojan Štrus.

Sobe so obnavljali postopno, ne da bi na ta račun trpeli bolniki, z dodatnim programom, ki ga je odobrilo ministrstvo za zdravje, pa bodo po Štrusovih besedah skušali do novega leta operirati 64 dodatnih bolnikov. Na oddelku letno sicer sprejmejo okoli 2800 bolnikov.

Štrus se je vprašal, ali bo dodatni program doprinesel k skrajševanju čakalnih dob za rakave bolnike, in dodal, da vsak teden odkrijejo 13 novih bolnikov z rakom ledvice in prostate. Glede na to bi morali po njegovih besedah podvojiti dejavnost, če bi želeli nekoč priti na "zeleno vejo" brez čakalnih vrst. Ker to zaenkrat ni mogoče, se na oddelku zelo trudijo, da bi sprejeli čim več bolnikov in zmanjšali čakalne vrste tudi z delom ob sobotah.

Na operacije trenutno čaka 115 bolnikov z rakom prostate, 65 z rakom ledvice in 49 bolnikov z rakom sečnega mehurja, je pojasnil Štrus.

Ob tem je opozoril, da je urologija pod velikim medijskim pritiskom zaradi izolskih dogodkov. "Tudi pritiski na UKC Ljubljana se zaradi stanja v urologiji zadnjih 30 let vse bolj stopnjujejo, kajti polovica slovenskih urologov je zaposlenih v kliničnem centru, zato je pritisk bolnikov iz drugih koncev Slovenije zelo velik," je pojasnil Štrus in dodal, da se v UKC Ljubljana zadnjih 40 let v urologijo ni vlagalo.

"Sprašujem pa se, ali bo to kaj prispevalo k skrajševanju čakalne dobe na operacije, kajti po naših projekcijah vsak teden na novo odkrijejo 13 bolnikov z rakom prostate ali rakom ledvic. To pomeni, da bi morali svojo dejavnost podvojiti, če želimo, da čakalne vrste ne bi bilo," je povedal Bojan Štrus.

Želja urologov je, da se izenačijo s statusom ginekologov, kar pomeni ustanovitev mreže ambulantnih urologov, kot jo imajo ginekologi na primarni ravni. V treh uroloških ambulantah dnevno sprejmejo okrog 120 bolnikov. V Sloveniji je okoli 50 urologov, a potrebovali bi jih vsaj še 50, je ocenil Štrus in dodal, da se trenutno usposablja 20 specializantov.

S tekočim vzdrževanjem že prenovili polovico oddelka

Poslovni direktor kirurške klinike v UKC Ljubljana Matjaž Tavčar je izpostavil, da je prenova v okviru tekočega vzdrževanja znašala 146.000 evrov. "Čaka pa nas še nabava novih postelj v okviru razpisa, ki je trenutno v pripravi, in oprema še ene sobe za povečan nadzor bolnikov," je dodal.

Polovico oddelka so namreč prenovili julija letos, in sicer del kopalnic, napeljave za medicinske pline in elektriko v bolniških sobah, tla ter strope. Prav tako so obnovili sobo za povečan nadzor bolnikov. Zaključili so tudi dela na vzporednem oddelku, kjer so tudi obnovili tla in strope ter napeljave za medicinske pline in elektriko v bolniških sobah.

Predstojnik oddelka je še pojasnil, da ne gre za investicijo, kot se pojavlja v medijih, ampak za tekoče vzdrževanje, ki se bo nadaljevalo v prihodnjem letu, ko bodo obnovili še ostale kopalnice in umivalnice na oddelku.