Nevzdržne razmere

Bolniki ležijo kar na hodnikih in ob straniščih

M.K./STA
13. 9. 2016, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na Facebooku je zaokrožila objava, ki opisuje naravnost grozljive in skrb vzbujajoče razmere na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

Facebook / J.K.
Konkretnih rešitev, kljub zagotavljanju pristojnih, zaenkrat še ni na vidiku. Bolniki še vedno ležijo na hodnikih in ob straniščih.

Ena od bolnic naj bi po besedah njenih svojcev na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana že tri dni ležala kar na hodniku, poleg stranišča za invalide. Tam naj bi bila izpostavljena vsakodnevnemu hrupu ob sprejemu novih bolnikov in, zaradi premajhnega nadzora nad sterilnostjo, tudi morebitni okužbi.

V medijih in na družbenih omrežjih so zaokrožile tudi informacije o domnevno nevzdržnih razmerah na na oddelku za urologijo UKC Ljubljana, ki zadevajo prostorsko stisko, dotrajane in umazane postelje, neprimerno opremljenost prostorov za umivanje itd. Med drugim so izpostavljale staro in zanemarjeno opremo, prenatrpane bolniške sobe in dvigala dvomljive varnosti.

V UKC Ljubljana pa so navedli, da je dejansko stanje na oddelku drugačno od teh navedb. Ob tem so zagotovili, da delo na oddelku poteka varno, za bolnike pa je ustrezno poskrbljeno.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je že pred časom seznanila z domnevno neprimernimi higienskimi in prostorskimi razmerami na oddelku za urologijo UKC Ljubljana, ki zadevajo prostorsko stisko, dotrajane in umazane postelje ter neprimerno opremljenost prostorov za umivanje.

Pri varuhu človekovih pravic so zato zaprosili Zdravstveni inšpektorat RS, da jim posreduje svoje ugotovitve oziroma oceni potrebo po ukrepanju. Inšpektorat jih je seznanil, da je prenova prostorov v zaključni fazi, seznanili pa jih bodo tudi z ugotovitvami inšpekcijskega pregleda, so v sporočilu za javnost zapisali pri varuhu.

Ob tem izražajo zadovoljstvo s hitrim reagiranjem pristojnega inšpektorata, kar bi po njihovem mnenju moralo postati splošno uveljavljena praksa.

Obnovitvena dela potekajo tudi na infekcijski kliniki UKC Ljubljana. Po poročanju portala 24ur.com so nekatere bolnike namestili kar na hodnikih. Kot so pojasnili v ljubljanskem UKC, so zaradi nujnih obnovitvenih del zaprli enega od oddelkov, zaradi česar delujejo z zmanjšanimi prostorskimi zmogljivostmi.

"Splet okoliščin je žal tak, da zaradi prevelikega priliva pacientov nismo mogli vseh sprejeti na oddelke. Lahko pa zagotovimo, da so bili vsi ustrezno in kakovostno oskrbljeni. Obnova oddelka bo trajala predvidoma tri tedne in bo izboljšala oskrbo pacientov na kliniki," so po poročanju spletnega portala pojasnili v ljubljanskem kliničnem centru.