"Snemaš? Bravo"

Četverica uničila življenje mladenke, ki jo objokuje vsa država

R.T.
16. 9. 2016, 09.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Italijanski policisti v zvezi s samomorom ženske izprašujejo štiri moške.

Tiziana Cantone

31-letna Tiziana Cantone je videoposnetek spolnega odnos poslala svojemu nekdanjemu fantu in še trem drugim, ti pa so ga objavili na spletu. Ogledalo si ga je več kot milijon ljudi, ona pa je postala tarča posmeha in zlorabe.

V torek si je v tetinem domu v Mugnanu v bližini Neaplja vzela življenje.

Ni ji uspelo pobegniti

Pred približno letom dni, ko se je njen videoposnetek začel širiti po spletu, je Tiziana pustila svojo službo, se preselila v Toskano in začela postopek za spremembo imena, a ji zgodba ni dala miru. Besede »Snemaš? Bravo«, ki jih je spregovorila v videoposnetku, so postale ena od tistih internetnih fraz, ki jim zlepa ne zmanjka sape, a ne le to: tiskane so bile na majice, ovitke za pametne telefone in druge predmete.

Sodišče je razsodilo, da ima »pravico, da je pozabljena«, videoposnetek pa so morali odstraniti z različnih spletnih strani in iskalnikov. Za stroške sojenja je morala plačati 20.000 evrov.

Italija je novico o njeni smrti sprejela z mešanico osuplosti in sramu. »Kot vlada prav veliko ne moremo narediti,« je dejal premier Matteo Renzi. »To je bolj kot ne kulturna bitka – tudi družbena in politična. Obvezani smo, da naredimo, kar lahko … Nasilje nad ženskami ni pojav, ki ga ne bi bilo mogoče izkoreniniti.«

Ženske, ki je hotela biti pozabljena, se tako spominjajo po vsej državi.