Turistična patrulja

Energični Slovakinji sta uživali ob odkrivanju koroških lepot

Zoran Franc/Novice Svet24
30. 5. 2018, 20.45
Deli članek:

V prvi poletni turistični patrulji smo turistki iz Slovaške poslali na Koroško. Obiskali sta Radlje ob Dravi, kjer sta uživali v družbi prijaznih domačinov, izbrani hrani in se navduševali nad številnimi znamenitostmi.

osebni arhiv
»Selfie!« sta zaklicali dekleti, ko sta prisopihali na vrh hriba.

Odmevni projekt, ki ga uspešno peljemo že tretje leto zapored in v katerem tuji turisti ocenjujejo slovenske občine, je po enomesečnem premoru spet v polnem pogonu. Prvo mesto, ki smo ga uvrstili na seznam 16 mest, ki jih bomo obiskovali in ocenjevali vse do 12. septembra, Radlje ob Dravi, je dekleti navdušilo. Mirjam in Katarina sta v Sloveniji na polletni študijski izmenjavi.

Študirata kemijo in kemijsko tehnologijo. Kot pravita, se v Sloveniji dobro počutita, všeč so jima narava, ki je podobna kot na Slovaškem, majhnost, dostopnost, prijazni in gostoljubni domačini. »Slovenci imate vsaj košček morja, ki ga Slovaki precej pogrešamo,« v smehu pove Katarina. »V Sloveniji je dobro urejen sistem tudi za študente, boni za hrano so velika prednost, ki je na Slovaškem ni. Tako kot študent, sploh tujec, veliko lažje preživiš skozi mesec,« izpostavi Mirjam.

Radlje so pokale po šivih od gneče

Dekleti sta se na pot odpravili v petkovem jutru. Najprej sta želeli na pot z javnim prevozom, a sta kaj hitro ugotovili, da to ne bo mogoče, saj so avtobusne povezave tako slabe in redke, da bi le s težavo prišli do Radelj. Ni jima preostalo drugega, kot da najameta avto. Povesta, da je pot hitro minila, vse do nekaj kilometrov pred Radljami, kjer sta skoraj dve uri čakali v dolgi koloni zaradi prometne nesreče. »Na srečo ni bilo nič hujšega, le nekaj zvite pločevine.

Ta čas sva izkoristili za brskanje po spletu, kjer sva iskali znamenitosti, ki jih lahko obiščeva v Radljah. Spletnih strani sicer ni veliko, nekatere nimajo angleških prevodov, a sva se znašli. Naj omenim, da sva za nastanitev pisali kar na turističnoinformacijski center, od koder so nama sporočili, da so vse kapacitete v Radljah zasedene, in nama uredili nočitev na Muti,« razloži Mirjam. V Radljah je potekal 12. mednarodni festival, namenjen otrokom z downovim sindromom, prav zato so bile prenočitvene kapacitete zasedene.

osebni arhiv
Tako sta Katarina in Mirjam uživali med raziskovanjem Koroške.

Dež ju med raziskovanjem ni zmotil

Ko sta prispeli na Muto, sta najprej odložili stvari in uredili rezervacijo. »Bilo je prijetno. Prijazno so naju sprejeli in nama razkazali sobo. Vse je bilo novo in urejeno, imeli sva tudi televizijo,« pohvali Katarina. Dekleti sta se nato odpravili do Radelj. Muto sicer opišeta kot idilično vasico z velikimi hišami z vrtovi, urejeno okolico in ograjami, ki gledajo na cesto. Ko sta prispeli do Radelj, je začelo deževati, a ju dež ni pretirano motil. Odločili sta se obiskati turističnoinformacijski center, kjer sta naleteli na gručo ljudi, saj se je ravno končal festival. Kljub temu so se jima posvetili in jima dali številne napotke in brošure, ki jo jima služile ob raziskovanju. Po priporočilih sta se odločili za kratek sprehod do Starega gradu, ki je bil oddaljen le 45 minut hoje.

osebni arhiv
Lično izdelana info tabla na poti do Starega gradu.

»Največja težava je bila najti pravo pot, saj je slabo označena. Sicer sva se trikrat izgubili, vendar sva na koncu le prišli do cilja. (smeh) Izplačalo se je. Naj povem, da sva ob vračanju ponovno zgrešili pot in prišli do trimsteze, a na srečo nisva veliko zgrešili. Na vrhu je bil čudovit razgled na dolino, ob poti pa so številne klopi, ki sprehajalcem omogočajo počitek. Po vrnitvi v dolino sva se sprehodili do Župankove domačije, ob kateri stoji tudi spomenik partizanom. Muzej je bil zaprt, a sva vseeno malce pokukali naokoli in si prebrali razlago na eni izmed opisnih tabel,« povesta. Pot sta želeli nadaljevati proti Kapunarju, a je začelo deževati in odpravili sta se v dolino. Ni se jima še mudilo nazaj, zato sta se odločili, da se odpeljeta do vodnega parka. »Vodni park je edini biološki bazen v Sloveniji.

Zelo lepo je urejeno. V času najinega obiska so park ravno pripravljali za poroko. Kljub obilici dela, ki so ga imeli, se je našel prijazen vodič, ki nama je razkazal celoten park in nama povedal kaj več o njem. Zelo pozitivna izkušnja,« poudarita dekleti. Po ogledu sta se odpravili raziskat še Muto. Odpeljali sta se tudi do rotunde svetega Janeza Krstnika, ki očara s svojo okroglo ladjo in skodlasto streho z nadstrešnim stolpičem. Vmes sta se izgubili in si ogledali še drugo cerkev ter se nato utrujeni vrnili v svojo sobo in zaspali.

Bogat zajtrk in prijazna informatorka

Naslednje jutro sta se dekleti uredili in se odpravili na zajtrk. »Nisva še doživeli česa takšnega. Na mizi se je ponujalo toliko dobrot, da nisva vedeli, kje začeti. Na voljo so bili rogljički, salame, siri, sadje, namazi, jogurti … ni da ni,« razlaga Katarina. Zahvalili sta se za prijazen sprejem in zajtrk ter se poslovili. Odpravili sta se do Radelj in se odločili, da ponovno obiščeta Tic. Zanimalo ju je, kaj si lahko še ogledata, pa se je prijazna informatorka ponudila, da ju pospremi do muzeja, ki so ga odprli samo zanju. »Informatorka naju je peljala tudi v Rožni dvor, najstarejšo hišo v Radljah, ki je obnovljena, deluje pa kot muzej in dom hkrati. Tam nas je družina prijazno sprejela, gospodar pa nama je razkazal prostore. Bila je več kot zanimiva izkušnja.

osebni arhiv
turistična patrulja, radlje ob dravi, rožni dvor

Gospodar nama je ob koncu obiska podaril cvet vrtnice, ki naj bi štela več kot 200 let,« navdušeno pripovedujeta. Ogledali sta si še muzej z bogato muzejsko zbirko, nato pa sta se odpravili na kosilo, kjer sta si v Marenberg cafeju privoščili odlično gobovo juho, lokalno marenberško ponev in marenberško panakoto. Dekleti povesta, da je Marenberg krajevno ime, ki so ga uporabljali za poimenovanje Radelj ob Dravi do leta 1952. Po kosilu nista počivali, temveč sta se odpravili še na Kalvarijo, tam uživali v čudovitem razgledu, se podali še do dvorca Radlje, kjer sta se sprehodili skozi angleški park, nato pa se počasi odpravili nazaj proti Ljubljani.

osebni arhiv
Odločili sta se, da bosta lepo urejen vodni park obiskali v vročih poletnih mesecih.

Med potjo sta se ustavili ob reki Dravi in si privoščili vožnjo s splavom ter uživali skupaj z drugimi turisti, ki so jih zabavali harmonikarji. Ustavili sta se še v Slovenj Gradcu, si ogledali kip Nikole Tesle in cerkev, se sprehodili skozi mestece, opazovali otroke v skejt parku in uživali v okusnem sladoledu, nato pa sta se v poznih popoldanskih urah odpravili domov. »Zelo sva uživali in prepričani sva, da je vaša akcija odlična za spoznavanje skritih kotičkov Slovenije, ki jih turisti brez vaše pomoči zagotovo ne bi spoznali in doživeli. Hvala!« ljubeznivo zaključita dekleti.