Osumljenih šest

To so Slovenci, ki jih išče Interpol

Luka Tetičkovič/Novice Svet24
30. 5. 2018, 20.00
Deli članek:

Nekateri med njimi so na begu že vrsto let. Kje se skrivajo, za zdaj nihče ne ve, a le vprašanje časa je, kdaj jih bo dolga roka države dosegla.

Interpol
42-letni Kranjčan Danijel Borojević je osumljen oboroženega ropa poslovalnice Krekove banke v Celju.

Interpol je mednarodno združenje kriminalistične policije, ki nima lastnih agentov, vendar z informacijami povezuje in obvešča policije, pristojne na nacionalni ravni. Interpol danes združuje 178 držav članic, sedež organizacije pa je v francoskem Lyonu. Slovenija je postala polnopravna članica Interpola leta 1992.

Osumljenci, ki se znajdejo na tem seznamu, se nikoli ne nehajo ozirati čez ramo, če ne pobegnejo v državo, ki z ostalim svetom nima podpisane pogodbe o izročitvi. Kdo so slovenski državljani, ki so se znašli na seznamu rdečih tiralic, in kaj so storili?

Shqipron Hoxhaj – neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami

PU Koper
Shqipron Hoxhaj je kriminalistom pobegnil pred nosom, v sklepni fazi operacije.

Osemindvajsetletni Sqhipron Hoxhaj je na begu že celo leto, odkar je Policijska uprava Koper izvedla operacijo Kobra zoper skupino oseb, osumljenih kriminalnega združevanja z namenom neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Jedro kriminalne združbe naj bi predstavljala kosovska družina Hoxhaj, lastniki družbe Kobra plus, ki opravlja posle s sadjem in zelenjavo. Kriminalisti so v preiskavi zasegli tri kilograme kokaina, 2,3 kilograma heroina ter paracetamol in laktozo, ki ju preprodajalci uporabljajo za večanje volumna mamil in posledično dobička.

Shqipron je kriminalistom pobegnil tako rekoč pred nosom. V sklepni fazi operacije je sicer sodelovalo okrog 170 kriminalistov in policistov PU Koper, ki so jim pomagali policisti z drugih policijskih uprav in specialne enote.

Faredin Lokmani – trgovina z ljudmi

Interpol
Trgovec z belim blagom 47-letni Mariborčan Lokmani Faredin je bil pred dvema letoma v Mariboru pravnomočno obsojen na tri leta zaporne kazni zaradi trgovine z ljudmi.

Trgovec z belim blagom, 47-letni Mariborčan Faredin Lokmani, je bil pred dvema letoma v Mariboru pravnomočno obsojen na tri leta zaporne kazni zaradi trgovine z ljudmi. Med drugim je dve bolgarski državljanki leta 2006 pripeljal v Slovenijo pod pretvezo, da bosta v lokalu delali kot snažilki. Ko ju je dobil v svoje kremplje, jima je odvzel potna lista in silil v opravljanje spolnih uslug svojim strankam. Od 100 evrov, kolikor so stranke plačale za uro spolnih odnosov, sta smeli obdržati le 10 evrov.

Damir Ristič – neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami

Interpol
33-letnega Mariborčana Damirja Rističa iščejo zaradi suma trgovanja z nelegalnimi drogami.

Triintridesetletnega Mariborčana Damirja Rističa iščejo zaradi suma trgovanja z nelegalnimi drogami. Tiralico je za njim razpisala Slovaška. Ristič je še vedno na begu, čeprav ga je leta 2011 slovenska policija že pridržala, a je pobegnil, preden je bil izdan sklep o predaji slovaškim organom.

Bojan Pungaršek – zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic

Interpol
Tiralico za 59-letnim Celjanom Bojanom Pungarškom je razpisalo kantonalno sodišče v Livnu

Tiralico za 59-letnim Celjanom Bojanom Pungarškom je razpisalo kantonalno sodišče v Livnu v Bosni in Hercegovini. Osumljen je zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, bosanski organi pa zahtevajo njegovo aretacijo in izročitev.

Joža Šmit – spolni napad na osebo, mlajšo od petnajst let

Interpol
57-letni Jeseničan Jože Šmit je v Avstraliji osumljen spolnega napada na otroka.

Sedeminpetdesetletni Jeseničan Jože Šmit je v Avstraliji osumljen spolnega napada na otroka. Slovenski policisti ga iz istega razloga iščejo že 17 let, pri tem pa imajo le starejšo fotografijo. Avstralski kriminalisti so sporočili, da je Šmit v Avstralijo prispel leta 2000 s turistično vizo, nato pa kmalu izginil. Nazadnje so ga videli leta 2014 v Melbournu, zdaj pa domnevajo, da dela nekje v rudarski industriji. Avstralski kriminalisti so za potrebe iskanja zato izdelali fotorobota, kako naj bi bil Šmit videti danes.

Daniel Borojević – oboroženi rop

Interpol
Danijel Borojević

Dvainštiridesetletni Kranjčan Danijel Borojević je osumljen oboroženega ropa poslovalnice Krekove banke v Celju pred poldrugim desetletjem. Odnesel je plen v višini 130 tisoč evrov v takratnih tolarjih, nato se je za njim izgubila vsaka sled.